Ország-világ

2005.08.25. 00:00

Királyi kastélyt vezet az egykori médiafőnök

Augusztus 18. óta új vezetője van a Gödöllői Királyi Kastély Kht.-nak. A vezetőség egyhangúlag dr. Révész T. Mihályt, az Országos Rádió és Televízió Testület korábbi vezetőjét választotta meg ügyvezető igazgatónak.

L. M. A.

– Igazán örülök, hogy egy szakmailag megbízható ember került az intézmény élére – kommentálta a történteket Gémesi György, Gödöllő főpolgármestere. Aki egyben hozzátette: érzése szerint nem mindenkinek fűződött érdeke a sikerhez. Így többek közt ezzel is magyarázható, hogy két és fél hónapja nem volt vezetője a kht.-nak. Kérdésünkre Gémesi György dr. Varga Kálmánt, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnökét nevezte meg. – Gémesi úr nem tudja, hogy mit beszél – kommentálta a polgármester véleményét dr. Varga Kálmán, a KÖH elnöke.

Mint ismeretes, a kinevezést hosszas párbaj előzte meg. Hol a város, hol a kht.-t képviselő Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma jelöltjeit nem fogadta el a másik oldal. Végül a két fél, a további vitákat megelőzendő, a kht. érdekeire hivatkozva, nyilatkozattételi moratóriumban állapodott meg. Szerencsére elmondható, a küzdelem nem látszott meg a kastély üzemelésén. A korábban megszokott rendben zajlottak le a nyári előadások, kiállításokból sem volt hiány.

Ám időközben elakadt a kastély felújítása. A gondokra figyelmeztető jel, hogy máig nem valósult meg az ide tervezett szálloda. Ha minden igaz, az új vezető elkötelezett híve a hotel megvalósításának.

Királyi múlt

A Gödöllői királyi kastélyt 1735-ben kezdték építeni gróf Grassalkovich Antal megrendelésére. A család férfiágának kihalása után több tulajdonosa is volt az épületnek. A kiegyezés évében vásárlás révén az államé lett. Az országgyűlés döntése alapján került az uralkodó birtokába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában