Ország-világ

2005.08.10. 16:34

Könnyedén nyert a MU

A Debrecen a Hajduk Split lelépésével jogot szerzett arra, hogy Európa egyik élcsapata, a Manchester United ellen is megmutathassa mit tud. A Bajnokok Ligája-selejtező első mérkőzésének tegnap Manchester volt a helyszíne.

Malonyai Péter

Teljesíthető céllal vágott neki a magyar bajnokcsapat a manchesteri mérkőzésnek, Supka Attila edző előbb leszögezte, hogy ő és csapata egyaránt tisztában van a saját erejével, majd így beszélt: „A lehető legtöbbet szereznénk kihozni a két mérkőzésből”. A kijelentés tiszteletre méltó, hiszen tükrözi, hogy a futballisták minden megtesznek majd a pályán, ám az eredménynél fontosabb, hogy tanuljanak, hogy lássák, milyen a világ ott, amitől még nagyon messze vannak a magyar  játékosok.
Két mérkőzésen persze minden megtörténhet, ezért fogalmazott óvatosan Sir Alex Ferguson. Az angol csapat menedzsere régi futballrókaként pontosan tudja, hogy egy csapat véletlenül nem lőhet nyolc gólt két kupameccsen, ezért elsősorban arra intette a játékosait, hogy vigyázzanak hátul, elől pedig – ebben okkal bízhatott – majd csak sikerrel járnak a világklasszisai.
Az előzményekhez tartozik még, hogy előzetesen nem vártak sok nézőt az Old Traffordra, sokfelé beszélték a városban, hogy a drukkerek bojkottal válaszolnak arra, hogy a Glazer birodalom, élén Malcolm Glazerrel a nyáron teljhatalmú tulajdonos lett a klubnál. Az ügyben Ferguson is megszólalt, egységet kért csapata híveitől mondván, csak együtt juthatnak föl újra a csúcsra.
Hogy a menedzser tekintélyének volt köszönhető vagy másnak, nem tudható, de 60 ezren voltak a lelátókon, amikor megkezdődött a mérkőzés. A Manchester futballistái úgy gondolták, akkor biztosan nem kapnak gólt, ha folyamatosan támadnak, így aztán a kezdés után azonnal beszorították a Debrecent. A magyarok az első percekben még ügyeskedtek, volt egy-két látványos labdakihozataluk, ám aztán felőrölte az erejüket, hogy állandó futóversenyre voltak kényszerítve. Csak hét percig bírták ki kapott gól nélkül, akkor Van Nistelrooyt még szerelték valahogy a védők, ám jött a kapkodás. Ott volt Éger, Nikolov és Szatmári, a labda mégis Rooney elé került, aki 14 méterről a jobb sarokba lőtt (1-0).
A folytatásban se változott a kép, hol Rooney, hol Van Nistelrooy, hol Ronaldo lódult meg – mindig veszélyesen, rendre túljutva a vele szemben állón. A félidő hajrájában a debreceniek is szóhoz jutottak egy kicsit, többet volt náluk a labda, mint korábban, de az angol akciók továbbra is lendületesek voltak.
Szünet után azonnal Sándor passza után Halmosi gólt szerzett, ám Cantalejo bíró szerint előtte ellökte Neville-t. A manchesteriek érvényes góllal feleltek, a 49. percben Van Nistelrooy maradt szabadon, és egy lépés után 14 méterről a kapuba lőtt(2-0). Negyedóra sem telt el, amikor Van Nistelrooy és Rooney kipasszolták a debreceni védelmet, a belőtt labdát Ronaldo lőtte a kapuba (3-0).
Sándor gyenge szabadrúgása bizonyította a debreceni jelenlétet, ám aztán a lefújásig továbbra is uralta a pályát az angol csapat. A három-null valós eredmény, a debreceni elszántság ennyire volt elég.

Bajnokok Ligája-selejtező, 1. mérkőzés

MANCHESTER UNITED–DEBRECEN 3-0 (1-0) Old Trafford, 60 ezer néző, vezette: Luis Medina Cantalejo (spanyol) MANCHESTER UNITED: Van der Sar – G. Neville, Ferdinand, Silvestre, O,Shea – Fletcher, Keane (Smith, 68.), Scholes – Rooney, Van Nistelrooy (Rossi, 82.), C. Ronaldo (Park Dzsi Szung, 68.). DEBRECENI VSC: Csernyánszki – Nikolov, Máté, Éger, Szatmári – Vukmir, Sándor, Dombi (Böőr, 85.), Halmosi – Bogdanovics (Kiss Z., 61.), Kerekes (Sidibe, 51.). GÓL: Rooney (7.), Van Nistelrooy (49.), Ronaldo (62.)

Old Trafford, 60 ezer néző, vezette: Luis Medina Cantalejo (spanyol)

MANCHESTER UNITED: Van der Sar – G. Neville, Ferdinand, Silvestre, O,Shea – Fletcher, Keane (Smith, 68.), Scholes – Rooney, Van Nistelrooy (Rossi, 82.), C. Ronaldo (Park Dzsi Szung, 68.).

DEBRECENI VSC: Csernyánszki – Nikolov, Máté, Éger, Szatmári – Vukmir, Sándor, Dombi (Böőr, 85.), Halmosi – Bogdanovics (Kiss Z., 61.), Kerekes (Sidibe, 51.).

GÓL: Rooney (7.), Van Nistelrooy (49.), Ronaldo (62.) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában