Ország-világ

2005.08.05. 00:00

Mágnesként vonzza a sztárokat Temesvár

Két héttel az 1994-es brazil világbajnokok vendégjátéka után szerdán a Juventus játszott a temesvári stadionban. A Newcastle is bejelentkezett a jövő hétre, ám a meccset lemondták a házigazdák. Vajon mi vonzza mágnesként a sztárcsapatokat a délnyugat-romániai városba?

Árvay Sándor

Egykoron a messze földön híres bánáti búza hozott gazdagságot a szerb–magyar–román hármas határ közelében levő Bega-parti településnek, manapság a londoni székhelyű Balkan Petroleum Ltd. pénzéből építkezik a temesvári foci. Az olajvállalat mellett igazi multicégek is fantáziát látnak a település futballsportjának támogatásában, az Audi és a Lotto is felsorakozott a Politechnica Timisoara mögé.

A csapat tavaly a negyedik helyen végzett a román bajnokságban (a fővárosi trió, a Steaua, a Dinamo és a Rapid mögött), ám olyan tavaszt produkált, amelyet szívesen emlegetnek a helyiek. Kellett persze a szárnyaláshoz, hogy menet közben új edző érkezzen, s a fiatal Cosmin Olaroui (39) keze alá klasszisokat szerződtessen a pénzt nem sajnáló klubvezetés. Így került az együtteshez a román foci jó néhány helyi tehetsége, s számos olyan klasszis, aki elismert légiósként a határon túl kereste a kenyerét. Cosmin Contra tavasszal csak beugróként segített, s visszatért az Atletico Madridhoz, ám hazament a török Galatasarayból a játékmester Ovidiu Petre, s a számos külföldi klubnál megfordult 33 esztendős gólgyáros, Viorel Moldovan. Egymillió euróért leigazolták a védelem tengelyébe a korábban a National Bucuresti együttesében szerepelt ausztrál Jonathan McKaint, s érkezett az elefántcsontparti Daniel Osei is.

Dobogóra esélyes, az aranyéremért versenyben levő együttest építenek, Bajnokok Ligája-szereplésről álmodoznak a félmilliós város klubjának vezetői. Akik újabb játékosokat teszteltek a napokban, ám a venezuelai válogatott Ricardo David Paez (27) nem nyerte el Olaroui edző tetszését. Miként az angol Newcastle felajánlkozása sem, mert az a mérkőzés – noha biztos megtöltené a stadiont – már zavarná a bajnoki rajt előtti munkát.

– A Juventus ellen nem az eredmény a fontos, de azt megkövetelem, hogy minden játékosom százötven százalékot adjon ki magából. A világ egyik legjobb csapata, az olasz bajnok ellen játszani megtiszteltetés, fantasztikus közönségünket pedig jó játékkal kell kiszolgálnunk – mondta az ifjú edző még a mérkőzés előtt, s a 2-2 (1-0) igazolta várakozásait. Ami a közönségre való utalást illeti, nem ok nélküli a hízelgő megjegyzés. Tény, hogy a bajnoki meccseken szinte mindig tízezer feletti a nézőszám, a rangadókra pedig meg is telik a 32 ezres Dan Paltinisanu-stadion. Romániában úgy tartják, az itteni publikum a legsportszerűbb, a „Poli” szurkolói nem balhéznak. Ezért választotta alig két hete az 1994-es brazil világbajnok válogatott és a Hagi vezérelte román Allstar együttes meccsének bukaresti szervezője, „Gigi” Popescu a főváros helyett a temesvári stadiont. Nem döntött rosszul.

A parádés futballgála 32 ezer nézőnek okozott örömet. Most is özönlött a tömeg az este háromnegyed tízkor kezdődött találkozóra. A közel negyvenezer éneklő, daloló, hullámzó drukker fantasztikus hangulatot varázsolt a lelátókra. Még a lépcsőkön is ültek, egy tűt sem lehetett volna elejteni, akkora volt a zsúfoltság. Pedig a romániai keresetekhez képest nem voltak olcsók a belépők, átszámítva 5–30 dolláros áron (1000–6000 forint) lehetett jegyet kapni. Az olasz bajnokot látni azonban valódi futballélmény. A hírek szerint a BkP negyedmillió eurót (62 millió forintot) fizetett a torinói klubnak az első alkalommal megszervezett Trofeul Balkan Petroleum nevet viselő gálán való szereplésért.

Fabio Capello csupán Del Pierót, Trezequet-t, Tudort és Kovacot hagyta Torinóban, a többiek mindannyian ott voltak a délben érkezett különgép fedélzetén. A Juve formájáról nem árult el sokat a meccs, ám Thuram, Cannavaro, Emerson, Ibrahimovics, a most bemutatkozó román Mutu és társaik becsülettel futballoztak, s az már most látszik, hogy középen igen jól működik a Viera–Nedved tengely. Az itáliaiak dolguk végeztével azonnal repülőre ültek, valamikor hajnali kettőkor hajthatták álomra fejüket, ám tegnap reggel a szokott fél tízes időpontban már edzést vezényelt számukra Capello mester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában