Ország-világ

2005.08.29. 06:11

Majmolják egymást a delfinek

Nagyon érdekes táplálékszerzési módszert fejlesztett ki egy nőstény kardszárnyú delfin, és erre a későbbiekben testvérét is megtanította. A kardszárnyú delfinek képesek leutánozni fajtársaik viselkedését. Erre a felfedezésre jutott egy csapat amerikai kutató egy, a kanadai Niagara Fallsban található, akváriumban élő állatok viselkedését vizsgálva. Ott az egyik delfin kifejlesztett egy taktikát, amelynek segítségével sikeresen tudott magának sirályokat fogni, és ezt sikeresen megtanította féltestvérének is.

Simon Krisztián

Mivel korábban már a csimpánzoknál is felfedeztek egy hasonló tulajdonságot, valószínűsíthető, hogy több állatfaj egyedei is képesek „lemajmolni” társaikat. Michael Noonan, a Canisius-Collage kutatója és társai hosszabb ideig megfigyelés alatt tartották az orkának és gyilkos bálnának is nevezett cetfélét. Ezalatt tűnt fel nekik az egyik nőstény – szokásostól eltérő – élelemszerzési stratégiája: az állat ugyanis döglött halat köpött a víz felszínére, és amint egy sirály lecsapott a vízen fekvő eleségre, a kardszárnyú delfin nyitott szájjal rávetette magát a tőrbe csalt madárra. Egy-két hónappal később a tudósok észrevették, hogy a gyilkos bálna testvére is hasonló módszerekkel kezdett el vadászni. – Ezzel a módszerrel az orkák naponta három-négy sirályt ejtenek el – mondta Noonan, akinek újdonságként hatott az állatok ilyen viselkedése.

A kardszárnyú delfin minden bizonnyal megtanította testvérének a vadászat ezen módját, hiszen a sirályok csalogatása egy különleges stratégia, amit nem valószínű, hogy a két állat egymástól függetlenül kifejlesztett – így magyarázta a felfedezést Janet Mann, a washingtoni Georgetown Egyetem kutatója.

A tengeri emlősök tanítási szokásait ezek után a szabadban élő állatokon is megfigyelték. Ausztrália nyugati partjainál észrevették, hogy a tapasztaltabb delfinek megmutatták társaiknak, hogy a tengerfenéki táplálékszerzések során hogyan védhetik orrukat szivacsokkal. A csimpánzok is hasonló módon adják át egymásnak tudásukat. Andrew Whiten, a St. Andrews Egyetem kutatója időközben azt is megfigyelte, hogy a majmok még az olyan eljárásokat is megtanítják társaiknak, amelyekkel nem értek el komolyabb sikereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában