Ország-világ

2005.08.11. 00:00

Marad az amerikai szigor

Nem látogat az Egyesült Államokba Sólyom László államfő addig, míg az USA-ban a jelenlegi vízum- és beléptetési rendszerrel kell szembesülniük az oda utazó magyar állampolgároknak – mindezt a köztársasági elnök lapunknak adott korábbi nyilatkozatában fejtette ki.

T. G.

Magyar államfő hivatalos látogatáson eddig csak egyszer vett részt az Egyesült Államokban, 1999-ben Göncz Árpád utazott el az országba. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén úgy tájékoztatták lapunkat: hivatalos úton járó, diplomata-útlevéllel rendelkező személyeknek, így természetesen a köztársasági elnöknek sem kell részt venniük az úgynevezett biometrikus azonosítási eljárásban, mely során a többi között ujjlenyomatot vesznek, digitális felvételt készítenek a beutazóról; vízumra azonban nekik is szükségük van.

A szeptember 11-ei terrortámadás után bevezetett szigor enyhülésére a közeljövőben nem lehet számítani, az ez irányú miniszteri szintű tárgyalások ellenére nem várható a vízumkényszer feloldása sem. Az amerikai fél álláspontja az, hogy az enyhítéshez az elutasított magyar vízumkérelmek arányának három százalék alá kellene csökkennie; jelenleg a beadványok húsz százalékát utasítják el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában