Ország-világ

2005.08.27. 00:00

Mediterrán hangulat a hídfőnél

Vízpermetező ventilátor és egzotikus koktélok hűsítik az ugrabugráló táncosokat. Aki itt nem érzi jól magát, az inkább maradjon otthon.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az sem jelent problémát a Rióban, ha éjfél után a tánc szerelmesei az asztalokra pattannak. A táncparketten pedig esetenként vízpermettel hűtik a rongylábú ifjúságot.
[/caption]Fényárban úszó sétahajók csendben csorognak lefelé a Dunán. Fedélzetükön megannyi náció elégedett utasai költik el a vacsorájukat, így természetesen a pénzüket is. Digitális fényképezőgéppel szorgalmasan rögzítik az idegenvezető által javasolt legfőbb látványosságokat. A Petőfi hídig mindenkinek szilárd meggyőződése, hogy a hajókázásnál nem is lehetett volna pompásabb esti programot találni. Odaérkezve sokaknak lehervad a mosoly az arcáról, hiszen megpillantják a Cafe del Riót, Budapest egyik legnagyobb alapterületű szabadtéri szórakózóhelyét. A fiatalok azonnali hajóelhagyáson törik a fejüket, de erre nincs mód, kikötő csak egy híddal feljebb van.

A budai hídfő bal oldalát immár negyedik éve uraló népszerű „kávézó” a Duna és a Műegyetem felől egyaránt megközelíthető. A helyet nem lehet eltéveszteni, hiszen a bejáratnál „vigyázz állásban tisztelgő” pálmafák üdvözlik a brazil hangulatra éhes vendégeket. A Goldmann György téri mulatót elvileg 4-6-os villamossal is megcélozhatjuk, de a törzsközönség taxival, illetve nyugati gyártmányú menő gépjárművel érkezik a mulatóhoz. – Budapest egyik legszínvonalasabb helye vagyunk, ezért többségében tényleg jómódú emberek kapcsolódnak ki nálunk. Esténként több száz vendég kultúrált és igényes szórakozását biztosítjuk. Sokan a konyhánk és a változatos koktélkínálatunk miatt járnak hozzánk. Másokat a jól táncolható zene vonz vissza újra és újra – mutatja be a helyet Molnár Péter, miközben érdeklődve tekint a nagy társaságban érkező VIP-vendégekre.

A nagyon fontos emberek számára kialakított szekcióba szerencsére egyszerű földi halandó is bebocsátást nyerhet. Az elit részleg kényelmes foteljeiben üldögélve nagyvilági dámák és szivarozó úriemberek szórakoztatóan vidám társaságát élvezhetjük. A hűs dunai szellőnek köszönhetően még a terem túlsó végében étkező hölgy parfümjéből is kaphatunk egy csipetnyi illatmintát. Ha a vacsorára várva véletlenül kifogynánk a témából, akkor sincs komolyabb probléma. Síkképernyős televízió-csodák sietnek segítségünkre, csak hogy a kínos csend alatt is aktív szórakozással múlassuk értékes perceinket.

– Úgy másfél éve fedeztem fel a Riót, azóta havonta legalább egyszer megfordulok itt. Elegáns, tágas és rendkívül jól főznek. Bár táncolni nem szeretek és nem is tudok, azért szívesen nézem, hogyan csinálják a profik. A pálmafák, valamint a narancssárga és vörös színek miatt itt tényleg mediterrán vidéken érezheti magát az ember – mondja Baranyai Gábor, miközben az itallap kínálatát böngészi nagy szakértelemmel.

A legmodernebb fénytechnikával felszerelt tánctér megfelelő lemezkezelés esetén pillanatok alatt megtelik. Az intenzív ugrabugrálástól kimelegedett táncosokat vízpermetező ventilátor kényezteti. Testük ritmusos mozgatását azonban hajnali négykor kénytelenek felfüggeszteni, hiszen ekkor záródnak az ajtók. Egy nap, amit biztosan meg kell majd ismételni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában