Ország-világ

2005.08.11. 00:00

Meggyes célja a dorogi égetőmű bezáratása

Rafael B.

Az esztergomi polgármester, Meggyes Tamás kijelentette: célja a dorogi égetőmű megszüntetése, valamint a felelősök börtönbe záratása. Az üzemmel összefüggésbe hozott legutóbbi esztergomi vízszennyezéssel kapcsolatban Esztergom első embere felháborodását fejezte ki a hulladékégetőt üzemeltető Onyx Magyarország Kft. „halogató taktikázása” miatt, illetve azért, hogy kérdéseikre nem kapnak kielégítő magyarázatot. Meggyes hangoztatta: a tavalyi botrányos helyzet óta egyedül az esztergomi önkormányzat kért fel független laboratóriumot a vizsgálatok elvégzéséhez. A város az égetőmű bezárásán kívül azt is szeretné elérni, hogy a jövőben önálló, karsztvizes vízbázist használhasson. A településsel szembehelyezkedő hatóságok azonban nem adnak kútfúrásra engedélyt Esztergomnak.

Az Onyx Kft. sajtóreferense, Szántó Balázs elmondta: álláspontjuk változatlan. Cégüktől semmiféle szennyeződés nem kerülhetett ki az elvezető csatornába. „Az égetőmű hiánya súlyos gondot jelentene, a Magyarországon keletkező több tízezer tonna veszélyes hulladék tökéletes hatástalanítását nem lehetne máshol megoldani” – vélte a francia tulajdonú vállalat sajtóreferense. Hozzátette: egy éven belül három szigorú ellenőrzést is kaptak, a hatóságok mindent rendben találtak. „A lefolyócsatorna lezárásával kapcsolatban levelet írtunk az önkormányzatoknak, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségnek, valamint a MÁV-nak. Jeleztük: nagyobb esőzés esetén a felgyülemlő csapadékvíz veszélyes lehet, mivel alámoshatja a Dorog–Tokod, illetve Dorog–Esztergom közötti vasúti töltést. A csatornát egyébként a Richter Rt. szakembereivel együtt a minket érintő szakaszon kitisztítottuk.”

Dorog polgármestere, dr. Tittmann János nem kívánt reagálni az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában