Ország-világ

2005.08.05. 00:00

Minek neked újabb cipő?!

Kifordult világunkban is áll, a nők és a férfiak egészen másképp gondolkodnak az élet dolgairól. A hölgyek számára a vásárlás szórakozás és örömforrás. Ezzel szemben a férfiak többségét legfeljebb a műszaki áruházak kirakatai hozzák lázba.

Kocsis Tímea

Nem is kérdés: mi, nők, szeretünk vásárolni. Néha elég egy új kendő vagy egy csat, és máris jobb a kedvünk. Mindnyájunkkal előfordul időnként, hogy felesleges dolgokat vásárolunk. Megveszünk valamit, mert nem bírunk neki ellenállni, mert különösen olcsó, vagy mert úgy gondoljuk, egyszer majd hasznát vesszük.

A pszichológusok szerint a vásárlás azért szerez örömet,  mert kielégítjük vele valamilyen igényünket, szükségletünket. Bárkivel előfordulhat, hogy néha könnyelműen költekezik. Ilyenkor az örömöt megbánás és bosszúság követi. A gyengébbik nem tagjai számára a vásárlás nemcsak egy bizonyos termék megszerzésére irányuló cselekvés, hanem nagyszerű szórakozás. Sok nő akkor is képes órákig róni a plázák folyosóit a kirakatokat bámulva, ha biztosan tudja, hogy nem fog venni semmit. Ilyesmit egy férfi sosem csinálna. Az urak praktikus oldalról közelítik meg a vásárlást. Örülnek, ha minél egyszerűbben és olcsóbban meg tudnak venni mindent a lehető legrövidebb idő alatt. Persze nekik is akadnak gyengéik: a műszaki cikkeket árusító üzletek és a sportboltok azon ritka kivételek közé tartoznak, ahol a férfiak nem éreznek ellenállhatatlan kényszert a menekülésre. A ruhavásárlást azonban a pasik többsége nehezen viseli, különösen, ha párjukat kell elkísérniük egy maratoni körútra. Az erősebbik nem türelme nagyjából fél óra után elfogy.

A hölgyek jobban járnak, ha nem kényszerítik erőszakkal életük párját, hogy velük tartson. Őszintén szólva sok hasznát úgysem veszik. A férfiak ugyanis alkalmatlanok az olyan kérdések megválaszolására, mint: szerinted melyik szín áll jobban nekem? Nem kéne ebből egy számmal nagyobb? Ha mégis ragaszkodunk hozzá, hogy a pasink jöjjön velünk ruhát venni, készüljünk fel rá, hogy kitörhet a veszekedés. Ennél még az is jobb megoldás, ha a pláza bejáratánál elválunk és megbeszéljük, hánykor találkozunk újra. Legalább nem kell szembesülnünk vele, amint kedvesünk élő lelkiismeretként halkan kérdezi: biztos, hogy szükséged van még egy táskára?

Kocsis Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában