Ország-világ

2005.08.15. 00:00

Nick Cave és az Ördögfajzatok

Tornai Szabolcs

Szinte minden évben fellép olyan előadó a Szigeten, aki kimagaslik a mezőnyből. A korábbi években ilyen kultikus tiszteletnek örvendő egyéniség volt többek közt Lou Reed, Iggy Pop, Patti Smith, Henry Rollins. Idén Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds (Ördögfajzatok) aranyozza be jelenlétével a fesztivált.
Ha mást nem is, de Nick Cave Kylie Minogue-gal közös duettjét jóformán mindenki ismeri idehaza. Emlékezetes, milyen hatalmas sikert aratott Torres Dániel és Galambos Dorina, amikor előadta a Where The Wild Roses Grow című számot. A zsűritagok is a legnagyobb áhítattal ejtették ki Nick Cave nevét.
Hát ma este itt lesz a Szigeten, hogy kiemelje a közönséget a mindennapok mocsarából, és elrepítse a csillagokig. Nem először, hiszen 2001-ben, 1997-ben és 1994-ben már járt Budapesten. Négy éve a feleségének ajánlott, No More Shall We Part című albumával turnézott, ennek egyik állomása volt a Körcsarnok. Nick Cave megmutatta a fiataloknak, hogy miként kell elegáns öltönyben és hatalmas nyakkendőben másfél órán át újra meg újra eljutni az eksztázisig. Két eksztázis között pedig  zongorához ülni, cigarettára gyújtani, és előadni egy lassúdad szerelmes balladát.
Ám ezért az irigylésre méltó kiegyensúlyozottságért és a nagyszerű szerzeményekért keményen meg kellett küzdenie. Húsz éven át hármas átok ült rajta: szorongás, üldözési mánia, drogfüggőség. Legutóbbi két albuma, az Abattoir Blues és a Lyre of Orpheus (amely egyszerre jelent meg egy hallatlanul elegáns dísztokban) is azt mutatja, hogy Cave felülkerekedett a démonain, és meglelte lelki nyugalmát. Ráadásul csúcsformában van.

Nicholas Edward Cave

1957. szeptember 22-én született Warracknabealban (Ausztrália) Főbb lemezei: From Her To Eternity, Your Funeral… My Trial, Let Love In, Murder Ballads, No More Shall We Part B-sides And Rarities

Főbb lemezei:

From Her To Eternity,

Your Funeral… My Trial,

Let Love In,

Murder Ballads,

No More Shall We Part

B-sides And Rarities -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában