Ország-világ

2005.08.15. 00:00

Olvasói levelek

BAMA

Réz András megbírságolása túlzás
Nem szeretnék túlzásba esni, de a Réz Andrásra kirótt 400 ezer forintos bírság apropójából írt cikkük mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Ma, amikor az egészségügy szinte megoldhatatlan anyagi problémákkal küszködik, ma, amikor emberek halnak meg a kórházak hiányos ellátottsága miatt – egy kicsit – felháborító, hogy van, aki úgy mer nyilatkozni: „...mindenkinek szabad döntése, rágyújt vagy sem. Rongálja az egészségét vagy sem”.
Véleményem szerint mindenki rongálhatja, de csak a saját, és nem a köz kontójára. Ezért a dohányipari termékekre egészségkockázati adót kéne kivetni, ezt a pénzt szigorúan az egészségügynek átutalni. Akkor tényleg mondhatja a máskülönben általam nagyra becsült Szulák Andrea, hogy neki joga van rongálni az egészségét.
Ettől teljesen függetlenül a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel nem értek egyet a Réz Andrásra kiszabott büntetést illetően. A problémát nem egy fénykép indítja, és ettől a képtől senki sem fog rászokni a dohányzásra.
Péchy Imre, Budapest

Vállalkozónak miért csak ennyi a gyed?
Társas vállalkozóként és választott tisztviselőként adózott jövedelmem 150 ezer forint. Elmegyek gyedre, töredékellátást kapok. Úgy alakul, hogy a gyedbe beleszülöm a következő gyereket, és kapom a minimálbér
70 százalékát.
A törvény szerint ha valakinek (biztosítottnak) azért nincs jövedelme, mert gyesen, gyeden volt, a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka jár, ez 79800 forint havonta. Ez a törvény. Ha egy vállalkozónak nincs jövedelme, ugyanezen okból a minimálbér 70 százalékát kapja, ez 35000 forint. Ez egy kormányrendelet. Az egészségügyi miniszter leírta, hogy a vállalkozói jövedelem más, mint az alkalmazotti, és hogy méltányos a minimálbér. Az esélyegyenlőségi miniszter leírta: az alkalmazottra a törvény alkalmazható, a vállalkozóra azonban csak addig, amíg fizetni kell. Utána a kormányrendelet az irányadó.  Mikor először felvetettem, azt kérdezték, miért szültem, dolgoznék inkább. Majd azt, hogy ha ilyen jól keresek, adjam a gyereket bölcsibe, és menjek vissza dolgozni. Ekkor volt a fiam 8 hetes. Azt hittem, rosszul hallok. Most zárult le ügyem az APEH-hel az előírt minimálbér miatt. Most kezdjük az OEP-pel. Sajnos a közalkalmazotti körökben folyó nagyfokú törvénycsűrés-csavarás ellen nem igazán lehet fellépni, ha nincs, aki az ügyet esetleg felkarolja.  
Gebeiné H. Ildikó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában