Ország-világ

2005.08.25. 06:26

Özönvíz után kárfelmérés

Fertőtlenítés, romeltakarítás, kárfelmérés: levonulóban az özönvíz, de korai lenne még fellélegezni, péntektől újabb esőzések várhatók.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="159"] Takarítás vízözön után Kaposvár utcáin. A városban néhány napja kritikus helyzet volt az áradás miatt.
[/caption]Országszerte normalizálódik az ár- és belvízhelyzet, a hajnali órákban már a legtöbb helyen sikerült a káreseményeket felszámolni. A nyugati országrészben is megkezdődött a lassú apadás. Szentgotthárdon már megszűntették az árvízvédelmi készültséget, de Körmenden tegnap még érvényben volt a másodfokú készültség a Rábán levonuló árhullám miatt. Letenyén is tegnap tetőzött a Mura, itt még harmadfokú volt a készültség. A Somogy megyére zúdult heves esőzéseknek egy halálos áldozata is van: a halőr egyedül dolgozott egy halastónál, ahol a víz már-már átcsapott a gáton. A férfi feltehetőleg azért ment a vízbe, hogy kinyithassa a halastó zsilipjét, közben sodorhatta el a víz.

Tolna megyében is súlyos károkat okoztak a heves esőzések, több utat alámosott a víz, az ár pedig a pincékbe tört be. Veszprém megyében Bakonybél községben még mindig nem működik a súlyosan megrongálódott ivóvíz- és csatornahálózat. A hálózatot várhatóan a hét végére állítják helyre, addig a lakosokat lajtoskocsikból látják el tiszta ivóvízzel. A településen hatvan házat öntött el az ár, a károk óvatos becslések szerint is meghaladják a több tízmillió forintot. Az ország keleti felén a hatóságokat jelenleg egyelőre az utómunkálatok, fertőtlenítés, romeltakarítás, vízmentesítés és kárfelmérés foglalja le. Az elmúlt nyár esőzései okozta károkat egyelőre teljes nagyságukban megbecsülni sem lehet.

Batiz András kormányszóvivő tegnap azt mondta: az előzetes számítások szerint 29 településen csak a lakóingatlanokban 300 milliós kár keletkezett. Több megyében még a kárfelméréshez sem kezdtek hozzá, az előzetes adatok pedig nem tartalmazzák az utakban, hidakban, közművekben keletkezett károkat. Batiz András kormányszóvivő két megye előzetes kárfelmérése alapján mintegy 260 milliónyira tette csak az ezen a héten keletkezett károkat. A biztosítótársaságok mintegy négymilliárd forintnyi kárigényre számítanak. Egyedül az ÁB AEGON munkatársai mintegy harmincezer bejelentést vizsgáltak, és az augusztusi esőzések nyomán további tízezer kárigényre számítanak. A biztosítótársaság eddigi összesítései szerint erre az évre a már megítélt kártalanítások összege meghaladja a félmilliárd forintot. A kárt szenvedett települések polgármesterei nevetségesen kevésnek tartják a kormány 150 milliós gyorssegélyét. - Ez semmire sem elég, több polgármestertársammal újabb segélyek kiutalását kérjük a kormánytól – mondta lapunknak Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Bár átmenetileg az egész országban javul a helyzet, korai lenne még fellélegezni, a katasztrófavédelem tegnapi előrejelzése szerint péntektől egy újabb jelentős csapadékzóna éri el Magyarország területét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában