Ország-világ

2005.08.26. 18:54

Repülőtér épül Déván

BAMA

Partnerségi szerződést kötött a Hunyad Megyei Tanács egy luxemburgi céggel a tervezett repülőtér megépítésére - jelentette ki Mircea Molot, a megyei tanács elnöke. A 33 hektáros repülőtér Sárfalván (Saulesti) épül fel, Dévától nem egészen 10 kilométerre, ott, ahol a hatvanas évekig működött - csak kisgépek fogadására alkalmas - gyepes repülőtér. A helyet jelenleg a dévai repülőklub használja.

 

A repülőtér felépítése 83 millió lejbe (830 milliárd régi lejbe) kerül, amelynek egyötödét a megyei tanács állja, a maradékot pedig a luxemburgi cég. A repülőtér maximum 50 utast szállító charter járatok fogadására lesz képes. Állítólag a repülőtérre külföldi beruházok Hunyad megyébe való csalogatása érdekében lenne szükség, akik szállítási infrastruktúra hiányában elkerülik a térséget. Csakhogy a Hunyad megyei közutak - különösen a több mint két éve felújítás alatt álló Piskitelep-Petrozsény útvonal - nem kimondottan kiváló állapotukkal dicsekedhetnek. Ráadásul az EU is egyértelműen leszögezte: nem támogat repülőtér-építést olyan helyen, amelynek 150 kilométeres körzetében más repülőtér létezik. Déva esetén pedig nem kevesebb, mint 4 nemzetközi repülőtér, Arad, Temesvár, Kolozsvár és Nagyszeben van légvonalban 150 kilométernél közelebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában