Ország-világ

2005.08.11. 06:13

Síneken közlekedő lakosztály

Avatási ünnepség keretében indították útjára a héten azt az új éjszakai luxusvonatot, amely Moszkvát köti össze Szentpétervárral. A szakaszt a két orosz nagyváros között „Nagy Expressz” névre keresztelték – utalva ezzel a Néva-parti metroplis megalapítójára, Nagy Péterre –, és az utat kilenc óra alatt teszi meg.

Gy. Z.

Különleges szerelvény közlekedik a széles nyomtávú sínpárokon. Nem fülkéi vannak, hanem valóságos lakosztályai, bennük külön bejáratú, sík képernyős televízióval és vezeték nélküli internetcsatlakozással. Az utazók kényelmét szolgálja a saját zuhanyozó és vécé – átszámítva összesen mintegy háromszázötven euróért (azaz több mint kilencvenezer forintért). Az első osztályú ülőhelyen az utazás menetdíja alig kilencven euró. „Sok utas, köztük főként üzletemberek, kipihenve akarnak megérkezni a célállomásra, letusolva, megreggelizve” – mondja Igor Levitin orosz közlekedési miniszter.

Elképzelhető, hogy a turisták a jövőben is inkább a régimódi, spártai vonzerővel rendelkező „Vörös Nyilat” választják, ahol a jegyár mindössze negyvenkét euró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában