Ország-világ

2005.08.18. 00:00

Szigorítanák az adatőrzést

Egy évig megőriznék az összes uniós tagállamban, hogy ki, kinek és mikor telefonált, írt elektronikus levelet vagy rövid szöveges üzenetet. A telefon- és internetszolgáltatóknak sok ezermilliárdnyi adatot is tárolniuk kellene.

Magda Eszter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A mobiltelefonok esetében a hívott és a hívó fél azonosítói mellett meg kell őrizni a hívás idejére, valamint helyére vonatkozó adatokat is
[/caption]A nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Bizottság és egyes tagállamok kormányai által készített indítvány szerint a jövőben az e-mailek adatait hat hónapig, a telefonkapcsolatokkal és a faxokkal kapcsolatos információkat egy évig kellene megőrizniük a távközlési szolgáltatóknak. Ezzel mintegy 400 millió európai polgár esetében kellene rögzíteni a beszélgetések résztvevőinek, valamint az SMS-ek és a multimédiás üzenetek feladóinak és címzettjeinek azonosításához szükséges adatokat.
Magyarországon mintegy 8 millió mobiltelefon működik, emellett 3,5 millió vezetékes telefont tartanak nyilván és csaknem 800 ezren rendelkeznek internet-előfizetéssel. A hatályos törvényben meghatározott adatokat teljes körűen elektronikusan tárolják.  Ha mégis lesz teendőjük a hazai cégeknek, azt most még nem tudják felmérni, így arról sem nyilatkozhattak lapunknak, mekkora költséggel kell számolniuk.
A tavaly tavasszal, nem sokkal a madridi terrortámadást követően született elképzelésekben még az állt, hogy a továbbított információkat is meg kellene őrizni. Ezt azonban többen is aggályosnak tartották, az EU belügy- és igazságügy-minisztereinek múlt év végi tanácskozásán nem is került szóba az ötlet.
A német távközlési ágazat két érdekképviseleti szervezete szerint az adatok hosszabb ideig való megőrzéséből származó remélt haszonnak arányosnak kellene lennie a vállalatokra
háruló többletteherrel, és az állampolgári szabadságjogok korlátozásával.
A szakértőkegy része kevés eredményt vár a szigorítástól. Felhívják a figyelmet arra, hogy napjainkban már egy mezei drogdíler sem beszél üzletről telefonon, a parttalan adatgyűjtés nagyobbrészt hasznavehetetlen információmilliárdokat fog eredményezni. Egyébként hiába van adat arról, hogy ki adott fel egy bizonyos elektronikus levelet, hozzáértőnek nem gond a figyelőrendszert megtévesztő címről elküldeni e-mailt. Ennél is egyszerűbb bemenni egy internetkávézóba és máris írható a gyanús üzenet. Ráadásul hazánkban is egyre több a világháló vezeték nélküli elérését lehetővé tevő úgynevezett hot spot. Az ilyen nyilvános pontokon egy hordozható számítógéppel gond nélkül lehet internetezni. Ilyenkor is legfeljebb arról kaphatnak utólag információt a bűnüldöző szervek, hogy melyik hot spotról indították útjára a küldeményt. A feltöltőkártyás telefonok használóinak személyazonossága is bizonytalan. Arról már ne is beszéljünk, hogy bárki bármikor igénybe vehet utcai telefont.

Mi már teljesítjük

A magyar szolgáltatók számára nem hozna szigorítást a brüsszeli terv. Három évig kötelesek megőrizni a törvényben meghatározott előfizetői és hívásadatokat. Az internet-szolgáltatók is a legalapvetőbb információkat tartalmazó fájlokat őrzik. A cél a számlázási viták tisztázása, de az adatokat a bűnüldöző hatóságok is megkaphatják a törvényben meghatározott feltételek esetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában