Ország-világ

2005.08.12. 06:32

Tudás, amely életet ment

Sajnos manapság már nem csak sötétedés után leselkedik veszély az utcán közlekedőkre. Sokan gázspray-t hordanak maguknál, mások abban bíznak, hogy ha szükség van rá, el tudnak szaladni támadójuk elől. Emellett egyre több nő gondolja azt, hogy érdemes elsajátítania valamilyen önvédelmi technikát.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="182"] A szakszerű önvédelmi oktatásokon minden hölgy elsajátíthatja, milyen mozdulatokkal szerelje le támadóját
[/caption]Szégyen a futás, de hasznos – tartja a mondás. Sajnos a statisztikák azt mutatják: nem minden esetben sikerül a gyengébbik nemnek elszaladnia a veszély elől. Ilyenkor pedig nincs más megoldás, a hölgyeknek is puszta kézzel kell megvédeniük magukat. Erre a legalkalmasabb, ha valamilyen férfias sportra adják a fejüket. Ezek többségét minden hölgy bátran művelheti, de testük védelme miatt némelyikkel érdemes óvatosan bánniuk.

Önvédelmi technikákat rendszerint nem önállóan, hanem valamely küzdősport részeként oktatnak. A harcművészeteknek számos ága és válfaja létezik. Szinte nincs is olyan, amelyet Magyarországon ne lehetne elsajátítani. A szakemberek szerint, ha valaki nem versenyezni szeretne, hanem a mindennapi életben akarja hasznosítani tudását, akkor olyan harcmodort érdemes választania, amelyben hangsúlyosabb szerepet kap az önvédelem. A nők körében legelterjedtebb stílusok közé tartozik a kung-fu, a taekwon-do, az aikido és a ju-jitsu. Ezek mindegyike alkalmas arra, hogy felkészítsen a mindennapi életben várható támadásokra. A technikák elsajátítása nem függ sem kortól, sem testalkattól.

A felkészítés során nemcsak a technikákat, hanem az önvédelmi rendszer szellemiségét is el kell sajátítani. Mivel az elsődleges cél sosem a küzdelem, hanem a békés megoldás, a mesterek a tettlegesség elkerülésének módjait is oktatják. Konfliktushelyzetben a higgadtság és a problémamegoldó képesség sokszor eredményesebb lehet, mint a kétes kimenetelű harc.

Sok nő visszariad a harcművészetektől, mert durvának tartja őket, holott egy-egy mozifilmben több az erőszak, mint a valóságban. Ezért, ha szükségét érezzük, iratkozzunk be valamilyen harcművészeti kurzusra. Ez a tudás garantálja ugyanis, hogy ne essünk kétségbe akkor sem, ha késő éjszaka egyedül kell átvágnunk a városon.

Divatos irányzatok

Az edzőtermekben gomba módra szaporodnak az olyan óratípusok, amelyek a bokszos elemeket, ütéseket, rúgásokat ötvözik hagyományos aerobikkal. Ezek a lányok és a fiúk körében egyaránt népszerűek. Az órákon a vendégek gyors, ütemes zenére püfölik a levegőt vagy a zsákokat. Az ütések és rúgások technikája nagyjából ugyanaz, mint a hagyományos bokszban vagy kick-bokszban. Ezt azonban biztosan nem tudjuk olyan szinten elsajátítani, hogy egy utcai támadás során hatásosan alkalmazzuk. Az árnyékboksz inkább arra jó, hogy kiadjuk magunkból a napi stressz okozta feszültséget.

A mozihős nem sérül meg

A védtelen, kiszolgáltatott szépségek romantikus történeteinek vége. A filmvásznon férfiakat bármikor földbe döngölő, mégis nádszálvékony, a megfelelő helyeken bájosan domború hölgyek osztogatják a pofonokat. A mi Lindánk óta azonban sokat változott a stílus. A kőkemény nő ikonját ma talán Angelina Jolie testesíti meg legjobban. Lara Croftként senkinek nem kegyelmezett, de legutóbb, a Kovács család történetében is alaposan ellátta életére törő ura baját. Azért jobb vigyázni, senki ne ragadtassa el magát. A valóság ennél keményebb, az életben Angelina Jolie-ra is testőrök vigyáznak.

a megfelelő helyeken bájosan domború hölgyek osztogatják

a pofonokat. A mi Lindánk óta azonban sokat változott a stílus. A kőkemény nő ikonját ma talán Angelina Jolie testesíti meg legjobban. Lara Croftként senkinek nem kegyelmezett, de legutóbb, a Kovács család történetében is alaposan ellátta életére törő ura baját. Azért jobb vigyázni, senki ne ragadtassa el magát. A valóság ennél keményebb, az életben Angelina Jolie-ra is testőrök vigyáznak. A szakszerű önvédelmi oktatásokon minden hölgy elsajátíthatja, milyen mozdulatokkal szerelje le támadóját -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában