Ország-világ

2005.08.06. 00:00

Vigyázz, KÉSZ és… rajt!

A KÉSZ Közép-európai Építő és Szerelő Kft. építheti meg a Margit-szigeti Hajós Alfréd Uszoda új medencéit és új ugrótornyát. A beruházásra közel 1,7 milliárd forintot fordítanak.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="146"] A fenti két medence még csak a látványterveken létezik. Az új létesítményeknek április végéig kell elkészülniük.
[/caption]Tegnap eldőlt, hogy melyik cég bővítheti a Margit-szigeti Hajós Alfréd Uszodát. Összesen öt jelentkező közül választották ki a nyertest, a KÉSZ Közép-európai Építő és Szerelő Kft.-t. Az ajánlati felhívás dokumentációját egyébként heten vásárolták meg, ám a megjelölt határidőig csak öten adták be pályázatukat. A KÉSZ mellett a Hídépítő Rt.
– HÉROSZ Rt. konzorcium, az Európai Építő Rt., a STRABAG Építő Rt., valamint a BETONÚT Szolgáltató és Építő Rt. jelentkezett a feladatra.
A tervezői értékelés szerint az öt ajánlattevő mindegyike alkalmas a kiírásban szereplő építmények megvalósítására. A bírálóbizottságban a leendő üzemeltető, a Nemzeti Úszó és Vízilabda Olimpiai Központ és az érintett sportágak képviselői is részt vettek. A KÉSZ Kft. a bruttó 1697785000 forint összegű ajánlatával és a beígért 2006. április 28-i befejezési határidővel nyerte meg a pályázatot.
A cég számára nem idegen a sportlétesítmények építése, több nagyberuházást tudhatnak a hátuk mögött. Ilyen többek között a Papp László Sportaréna építése, a káposztásmegyeri és az újpesti jégcsarnok felhúzása, valamint a zalaegerszegi futballstadion lelátóinak lefedése.
– Minden jelentkező megfelelő referenciával rendelkezett
– mondta lapunknak Görözdi György, a beruházás lebonyolításáért felelős miniszteri biztos.
– A döntő szempont az ár és az idő kérdése volt. A nyertes a második helyezetthez képest százötvenmillió forinttal vállalta kevesebbért a feladatot.
A közel 1,7 milliárd forintból egy tízpályás, ötvenméteres medencét, egy tíz méter magas műugrótornyot és egy ezerfős lelátót építenek fel. Az ötvenméteres mélysége változó lesz, mivel szinkronúszást is rendeznek benne. A lelátóban helyezik el az öltözőket és a zuhanyzókat is. A nemzetközi szabályok hatezer fős nézőteret írnak elő, ám ekkora építmény megterhelte volna a Margit-szigeti zöldfelületet. Emiatt mobilszerkezetekkel egészítik ki az ezerfős lelátót.
Ennek kivitelezésére újabb közbeszerzési pályázatot írnak ki, a járulékos beruházások kivitelezésére is. Az utóbbihoz tartozik a jelenlegi Kalandpark közparkká alakítása.

Nincs szó magántulajdonról

Civil szervezetek attól tartanak, hogy a közterületen, közpénzért felépülő létesítmény magánkézbe juthat. A jelenlegi megállapodás szövege szerint ugyanis ismeretlen építtető tulajdonába kerül az új építmény. Görözdi György ezt cáfolta. Elmondta, a megszűnő Sportfólió Kht.-tól a szintén állami tulajdonú Rendezvénycsarnok Rt.-hez kerülnek az új létesítmények.

A jelenlegi megállapodás szövege szerint ugyanis ismeretlen építtető tulajdonába kerül az új építmény. Görözdi György ezt cáfolta. Elmondta, a megszűnő Sportfólió Kht.-tól a szintén állami tulajdonú Rendezvénycsarnok Rt.-hez kerülnek az új létesítmények. A fenti két medence még csak a látványterveken létezik. Az új létesítményeknek április végéig kell elkészülniük. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában