Ország-világ

2005.08.29. 00:00

Vita az agrártámogatásról

„Gyurcsány nagy ívű bejelentése csak üres beszédnek tűnik” – így minősítette Lengyel Zoltán, a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője a miniszterelnök bejelentését, miszerint az ágazatot kiemelten kezelik a jövő évi költségvetésben. Gyurcsány Ferenc korábbi beszédében kiemelte, hogy 2006-ban az agrárium mintegy nyolcvanmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat.

F. K.

A támogatások mértéke így eléri a 400 milliárd forintot. „Ezzel a magyar mezőgazdaság és az ahhoz kötődő élelmiszeripar és vidékfejlesztés a következő időszakban első helyen szerepel majd” – hangsúlyozta a miniszterelnök az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari kiállítás szombati megnyitóján. „Messze túl vagyunk azon, hogy a magyar mezőgazdaság a túlélésért küzdene, ma már azért dolgozunk, hogy versenyképes és modern legyen.” Gyurcsány Ferenc elmondta: az egy gazdára jutó támogatás eléri majd a kétmillió forintot az idei 1,6 millió helyett.

„Ez csak játék a számokkal” – jelentette ki Lengyel Zoltán. „Ezzel csak a mezőgazdasághoz nem értőket lehet elkápráztatni, a gazdák tudják, hogy ez nem oldja meg a gondjaikat” – mondta a fideszes politikus. Kiemelte, hogy a gazdatüntetések utáni intézkedések forrása több esetben a 2006-os költségvetés. „Ez tehát nem azt jelenti, hogy ettől az öszszegtől jövőre több pénz lesz a mezőgazdaságban – jegyezte meg. Lengyel Zoltán szerint a mezőgazdaságra szánt pénz korántsem elegendő arra, hogy a gazdák sikeresen felzárkózhassanak és versenyre kelhessenek más uniós tagállamokban élő kollégáikkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában