Ország-világ

2005.10.10. 00:00

Raikkönen nyerte az év futamát

A szombati felhőszakadás után vasárnap remek idő és még remekebb futam várta a pilótákat és a szurkolókat. Raikkönen fantasztikusan versenyzett.

Hegyi Áron

A finn Kimi Raikkönen nyerte a szezon utolsó előtti futamát, a Japán Nagydíjat Szuzukában. Pedig a McLaren-Mercedesben még pénteken délelőtt motort kellett cserélni, ami eleve mínusz tíz helyet jelentett neki a vasárnapi rajtnál. Az edzés rendje elvileg azoknak a pilótáknak kedvez, akik az előző versenyen jól szerepeltek, hiszen ha például nedves a pálya, akkor azt a többiek felszárítják, ha poros, akkor megtisztítják. Ezúttal nedves volt az időmérő kezdetén, csakhogy az utolsó negyedórában leszakadt az ég, és szinte bokáig érő vízben kellett menniük a legjobbaknak. Ennek eredménye egy teljesen szürreális rajtsorrend lett. Az élről a toyotás Ralf Schumacher rajtolhatott, pályafutása során hatodik alkalommal. Mellőle Jenson Button várta a rajtot egy BAR-Honda volánja mögött. Aztán következett Fisichella, még ez sem igazi meglepetés, az olasz mellett viszont a Red Bull-os Klien, mögötte pedig Szato, Coulthard, Webber és Villeneuve következett. Michael Schumacher a 14., Alonso a 16., Montoya a 17., míg Raikkönen az utolsó, a huszadik helyről várta a rajtot.

A verseny igazi tétje a konstruktőri világbajnoki cím volt, mely versenyben a futam előtt két ponttal a McLaren vezetett. Rajt Ralf Schumacher, Fisichella és Coulthard is remekül jött el. Szato és Barrichello az első kanyar után felszántották a kavicságyat, a brazil nem is úszta meg defekt nélkül. Jól startolt a hátsó traktus is: idősebb Schumacher a hetedik, Alonso a nyolcadik, Raikkönen a tizenkettedik helyen fejezte be az első kört. Montoya pedig összetört autóval a pálya szélén.

9. kör Alonso befogta a hatodik helyen száguldó M. Schumachert. Alonso kocsija hol gyorsul, hol lassul, Kliennel előzgetik egymást.
25. kör Az élen álló Schumacher–Raikkönen páros egyszerre ment ki tankolni, de a finn nem tudta megelőzni a boxban a németet. Két körrel később viszont a célegyenes végén a külső íven elhúzott mellette.
32. kör Alonso újra utolérte Michael Schumachert, és ugyanúgy és ugyanott előzte meg, ahol Raikkönen.
37. kör Fisichella közel húsz másodperccel vezetett Button, Webber és Raikkönen előtt, de a kör végén kiment tankolni és csak a trió mögé tudott visszajönni.
41. kör A tankolások következtében Raikkönen átvette a vezetést, kérdés, ő kimegy-e másodszor a boxba.
45. kör Igen, a finn is tankolt még egyszer, és a második helyre, Fisichella mögé jött vissza (hat másodperc a hátránya), mögöttük Webber és Alonso a sorrend.
48. kör Alonso megelőzte Webbert, Raikkönen körönként egy másodperccel gyorsabb, mint Fisichella.
53. kör A célegyenes végén, vagyis az utolsó kör első méterein Raikkönen kívülről elment Fisichella mellett és innen már könnyedén nyerte a futamot a két Renault előtt.

A Japán Nagydíj végeredménye

1. Kimi Raikkönen (McLaren) 2. Giancarlo Fisichella (Renault) 3. Fernando Alonso (Renault) 4. Mark Webber (Williams) 5. Jenson Button (BAR-Honda) 6. David Coulthard (Red Bull) 7. M. Schumacher (Ferrari) 8. R. Schumacher (Toyota)

A világbajnoki pontverseny állása

1. Alonso 123 2. Raikkönen 104 3. M. Schumacher 62 4. Montoya 60 5. Fisichella 53 6. Trulli 43

A konstruktőrök versenyében

1. Renault 176 2. McLaren 174 3. Ferrari 100 4. Toyota 82 5. Williams-BMW 64 6. BAR-Honda 37

1. Kimi Raikkönen (McLaren)

2. Giancarlo Fisichella (Renault)

3. Fernando Alonso (Renault)

4. Mark Webber (Williams)

5. Jenson Button (BAR-Honda)

6. David Coulthard (Red Bull)

7. M. Schumacher (Ferrari)

8. R. Schumacher (Toyota) A világbajnoki pontverseny állása

1. Alonso 123

2. Raikkönen 104

3. M. Schumacher 62

4. Montoya 60

5. Fisichella 53

6. Trulli 43

A konstruktőrök versenyében

1. Renault 176

2. McLaren 174

3. Ferrari 100

4. Toyota 82

5. Williams-BMW 64

6. BAR-Honda 37 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában