Ország-világ

2005.11.17. 07:00

Több gyermektartást követel az asszony

PÉNZVITA Olvasónk havi hatezer forintot fizet házasságon kívül született kisfia után. Ebben az anyával állapodtak meg. Nemrégiben azonban felszólítás jött a bíróságtól: fizessen tizenkétezret.

BAMA

A gyermeket nevelő édesanya az apa életviszonyainak megváltozásával kérheti a gyermektartás összegének felemelését. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Hiába állapodtak meg tehát egymás közt a felek egy másik összegben. Ami törvény szerint megilleti az anyát, illetve a gyermeket, az bizony jár. A fenti esetben valószínű, hogy a hatezer forint nem elégítette ki a gyermek szükségleteit. Gondoljunk csak bele, mit lehet manapság abból venni. Egy fél pár cipőt? - teszi fel a szakember ironikusan a kérdést.

Ugyanakkor fontos tudni: ha az apa életkörülményei negatív irányban változtak, ő szintén kérheti a gyermektartás csökkentését. (Előfordulhat, hogy munkanélküli lett, és nincs jövedelme, netán egy új állásban kevesebbet keres a réginél.) A bíróság általában az apa jövedelmének tizenöt és huszonöt százaléka között határozza meg a gyermektartás összegét. Amennyiben a tartásra kötelezett fél nem fizeti a megállapított pénzt, a gyermeket nevelő szülő polgári végrehajtást kérhet ellene a bíróságon. Az összeget az érintettől levonhatják munkáltatója útján vagy bankszámlájáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában