Ország-világ

2005.12.27. 12:53

Adómentes juttatások: évvégi hajrá

Emelkedik jövőre a dolgozóknak adómentesen adható béren kívüli juttatások összege, ám a melegétel-tiket még mindig kevés egy ebédhez. Az év utolsó napjaiban is különféle utalványokat osztogatnak a vállalatok.

Dián Tamás

A cégek 94 százaléka nyújt béren kívüli juttatást munkatársainak – állapította meg egy tavalyi felmérés. A legelterjedtebbek a „hideg” illetve „meleg” étkezési bónok, amelyek adómentes plafonja január elsejétől 4500, illetve 9000 forintra nő. Az, hogy a béren kívüli juttatások ennyire népszerűek, nem meglepő, hiszen ezzel a javadalmazási módszerrel mindenki jól jár. A munkáltató számára 25-30 százalékkal kevesebbe kerül ugyanannak az összegnek az utalvány formájában történő átadása, mintha bérként, készpénzben kapnák meg ezt a dolgozók. De jó a rendszer az alkalmazottaknak is, hiszen a törvényben meghatározott értékig nekik sem kell adózniuk az utalványok után. A beváltóhelyek kereskedőinek is kedvező a helyzet, mivel nő a forgalom. Talán csak az állam veszít valamit, de pénzügyi szakemberek szerint a növekvő forgalom nyomán befolyó egyéb adóbevételek ellensúlyozzák a kieső összeget.

Az étkezési utalványok adómentességi határának emelése persze még mindig elmarad a kívánatos szinttől. Franciaországban például akkora mértékű kedvezményes juttatásban részesülnek a dolgozók, amennyiből kényelmesen meg tudnak ebédelni. A nálunk a „meleg” utalványokra január elsejétől érvényes adómentes 9000 forinttal, illetve havi 20 munkanappal számolva napi 450 forint jön ki - miközben egy átlagos menü ára 700 forint körül kezdődik a fővárosban.

Amúgy a béren kívüli juttatások köre nem korlátozódik kizárólag az étkezésre: a különböző termékeknek, illetve szolgáltatásoknak ma már nincs olyan szegmense, ahová ne törtek volna be az utalványok. Különösen érzékelhető ez most év végén, amikor a vállalatok még az idei büdzséjük terhére igyekeznek dolgozóikat minél „olcsóbban” premizálni.

Az Accor Service-nél a legnagyobb kereslet a Top Premium ajándékutalványra mutatkozik – mondta Glattfelder Mónika, az utalványkibocsátó cég marketing és üzletfejlesztési igazgatója. Ezt adómentesen évente három alkalommal adományozhatják a cégek , a mindenkori minimálbér 10 százalékáig, azaz idén háromszor 5700 forintig, jövőre pedig háromszor 6250 forintig. Glattfelder Mónika hozzátette: az év végi „prémium-hajrában” népszerű még a Ticket Wellness egészségpénztári utalvány is, melynek adómentes határa különösen kedvező: havonta a mindenkori minimálbér értékével egyenlő. Vagyis egy cég akár azt is megteheti, hogy év végén egy összegben több százezer forinttal jutalmazza dolgozóját, amiből akár egy család teljes wellness hétvégéjét is lehet finanszírozni.

Új elem a január elsejétől érvényes adójogi szabályozásban, hogy amennyiben bizonyos adómentes juttatások összege meghaladja az évi 400 ezer forintot, akkor a limit feletti rész a természetbeni juttatások módjára adózik, vagyis összesen 88,76 százalékos adó-és járulékteher rakódik rá – emelte ki Glattfelder Mónika. Ám azt is fontos tudni, hogy ebbe a keretbe az étkezési-, és melegétel utalvány, valamint az adómentesen adható háromszor 6250 forintos ajándékutalvány nem tartozik bele.

Most ugyan nincs „szezonja”, de a jövő évi változásoknál kell azt is említeni, hogy a beiskolázási utalvány adómentes értékhatára jövőre 19 ezer forintra nő, gyermekenként és évente. Ráadásul ezt mindkét szülő igénybe veheti, azaz ideális esetben egy csemetére a júniustól szeptemberig tartó beváltási időszakban akár 38 ezer adómentes forint is költhető.

Az adómentes értékhatár emelése természetesen mindig annyit ér, amennyit a dolgozók megkapnak belőle. Az APEH-ben például elég szűkösek a lehetőségek. Pető Ferenc, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsának titkára elmondta: a törvényben előírt ruházati költségtérítésen felül csupán önkéntes nyugdíjpénztári támogatást (átlagos összege havonta 3500 forint), egészségpénztári támogatást (2000 forint), valamint a hidegétel-utalvány adómentes maximumát (idén 4000, jövőre 4500 forint) kapják az adóhivatal dolgozói. Iskolakezdési támogatás csak a legrászorultabbaknak jár. Az esztergomi Suzuki gyárban kicsivel jobb a helyzet: a dolgozók ugyan étkezési jegyet nem kapnak, ám napi száz forint körüli összegért ebédelhetnek a vállalat éttermében. Lakásvásárlásra, illetve -korszerűsítésre 300 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni – igaz, ez egyéni elbírálás függvénye. A gyermekesek évente egyszer iskolakezdési támogatást kapnak, s a 13. havi fizetés is kezd gyakorlattá válni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában