Ország-világ

2005.12.26. 18:33

Eltűnt Schwarzenegger neve a stadionról

Hétfőre virradóra átkeresztelték a grazi stadiont. A hajdani osztrák filmsztár, mostani kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger nevét az éj leple alatt eltüntették az építményről.

BAMA

A szülöttjére még nem is olyan régen büszke osztrák város vezetősége szavazással döntött arról, hogy le kell venni Schwarzi nevét a sportstadionról. Akkor határoztak így a városatyák, amikor a közelmúltban Schwarzenegger kőszívű kormányzóként visszautasította egy kaliforniai halálra ítélt rab kegyelmi kérelmét, és a halálos ítéletet végre is hajtották. Miután Grazban megszületett a döntés, Arnold maga is bekeményített. Levélben közölte Graz vezetőivel: még ha kérnék, akkor sem járulna hozzá ezentúl, hogy a stadion az ő nevét viselje, és visszaküldte azt a gyűrűt is, melyet a város ajándékozott neki korábban.

Ezek után egyértelmű volt, hogy a Schwarzenegger feliratnak el kell tűnnie a sportaréna homlokzatáról. A tett végrehajtására azonban olyan időpontot igyekeztek kitűzni a városatyák, hogy az a legkevésbé legyen feltűnő. „Még csak az kéne, hogy valaki a porban heverni lássa Schwarzenegger nevét, netán valaki még rá is tiporjon, valaki más meg lefotózza!”, magyarázta a városháza egyik munkatársa, miért titkolóznak az átkeresztelés időzétésével kapcsolatban. A buzgó hivatalnokok így azután azt találták ki, a legjobb lesz karácsony éjjelén túlesni a műveleten, hiszen akkor a legtöbb osztrák figyelmét leköti az ünneplés. Így is történt. Ma reggelre, mintha mi sem történt volna, a grazi stadion észrevétlenül visszaváltozott "Stadion Graz-Liebenau"-ra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában