Ország-világ

2005.12.02. 00:00

Háromezren hallgatnak

B. L. - R. B.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tegnap hatvanan–hetvenen tiltakoztak. Senki nem volt hajlandó megszólalni még a tüntetők közül sem.
[/caption]A Magyar Suzuki Rt. autógyára sikertörténet. A Swiftek, Ignisek népszerűek Európa-szerte – a cégnek köszönhetően nem csak az Esztergom környéki, hanem a szlovákiai munkanélküliségi mutatók is egyre kedvezőbbek. A szigorú munkarend néha óhatatlanul felborítja a szabadságolások rendjét. Sérülhetnek a munkaügyi normák és munkajogi előírások. A gyárban dolgozó fizikai munkások, akiknek nincs érdekvédelmük, problémáikkal nemrég a Liga Szakszervezetekhez fordultak.

Ők csütörtökre szimpátiatüntetést hívtak össze Esztergomba. Miskolcról, Szombathelyről, Pétről érkeztek azok, akik a világszínvonal mellé hasonló munkakörülményeket követeltek benn dolgozó társaiknak. Azoknak, akik között több száz szlovákiai és romániai munkavállaló is van. A tüntetést a városi rendőrkapitányság a gyárhoz legközelebb eső közterületen engedélyezte. Itt gyűltek össze mintegy hatvanan–hetvenen a tiltakozók. Itt és a gyár kapujában osztogathatták röpcédulájukat a suzukisoknak. Akik elvették, elolvasták, majd zsebre gyűrték. Senki nem volt hajlandó megszólalni – mintha összebeszéltek volna – senkinek.

A szónokok, Gaskó István Liga-elnök, Eugen Škultéty, a szlovák szakszervezeti konföderáció, a KOZ SR elnöke, Kozák László Liga-ügyvivő egyaránt hangsúlyozták: korszerű gyárban korszerű körülményeket kell biztosítani a dolgozóknak. Petíciójukat ezután a gyárkapuban átadták Tihanyi Tamásnak, a cég kommunikációs igazgatójának. Ő ígéretet tett a gyors válaszra.

Az esztergomi autógyár dolgozói nem most tiltakoznak először. Október elején már panaszkodtak a túlfeszített munkatempó miatt. Ellenvetéseik között szerepelt az is, hogy az üzemben folyó építkezések miatt nincs elég mellékhelyiség, így a rövid szünetek idején nem tudnak WC-re menni. Kifogásolták: szombaton is dolgozniuk kell, az éves szabadságuknak még azt a részét sem vehetik ki, amivel a munkavállalók rendelkezhetnek. A cég visszautasította a dolgozók vádjait, mondván,  megfelelnek a törvényi előírásoknak.

Idézet a petícióból:

„A LIGA tiszteli az Önök cége tevékenységét, elismeri, hogy a gazdasági értékeken túl a Magyar Suzuki Rt. fontos, pozitív hatást gyakorol a foglalkoztatásra... Meggyőződésünk, hogy korrekt kapcsolatokat kell kialakítani a munkáltatók és munkavállalók között. Másik alapvetésünk, hogy a törvényeket be kell tartani. Így egyrészt követeljük a munkaügyi normák és rendelkezések teljes körű betartását, másrészt kérjük a menedzsmentet, komolyan gondolják át a munkaügyi kapcsolataik szervezési és intézési módját. Lehetséges, hogy ez lesz az a befektetés, amely a leghamarabb térül meg Önöknek.”

Bűnbak lehet az SX4

Esztergomban készül a Fiat és a Suzuki közös fejlesztésú szabadidő autója. Az első darabok decemberben gördülnek ki a gyárból. Az SX4 a 2006-os Genfi Autószalonon mutatkozik be hivatalosan. Még nem tudni, a hazai márkakereskedésekbe mikor kerül az autó. Egy biztos, az új típus gyártása további feszültségeket okozhat.

Meggyőződésünk, hogy korrekt kapcsolatokat kell kialakítani a munkáltatók és munkavállalók között. Másik alapvetésünk, hogy a törvényeket be kell tartani.

Így egyrészt követeljük a munkaügyi normák és rendelkezések teljes körű betartását, másrészt kérjük a menedzsmentet, komolyan gondolják át a munkaügyi kapcsolataik szervezési és intézési módját. Lehetséges, hogy ez lesz az a befektetés, amely a leghamarabb térül meg Önöknek.” Bűnbak lehet az SX4 Esztergomban készül a Fiat és a Suzuki közös fejlesztésú szabadidő autója. Az első darabok decemberben gördülnek ki a gyárból. Az SX4 a 2006-os Genfi Autószalonon mutatkozik be hivatalosan. Még nem tudni, a hazai márkakereskedésekbe mikor kerül az autó. Egy biztos, az új típus gyártása további feszültségeket okozhat. Tegnap hatvanan–hetvenen tiltakoztak. Senki nem volt hajlandó megszólalni még a tüntetők közül sem. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában