Ország-világ

2005.12.13. 00:00

Izrael továbbra is tagadja Irán megtámadását

Az izraeli hadügyminisztérium illetékese a Kol Israel rádióban cáfolta a The Sunday Timesban megjelent cikk állításait, amelyek szerint Izrael kész lenne megtámadni Iránt.

Cs. Cs.

Amos Gilad szerint előfordulhat, hogy a jövőben felmerül valamikor egy ilyen lehetőség is, de jelenleg a dolog „kitalált és irreális”. A brit lap szerint Ariel Saron miniszterelnök kiadta már a parancsot, hogy a fegyveres erők készüljenek fel az iráni nukleáris létesítmények megsemmisítésére. A támadásra állítólag márciusban kerülne sor, de a különleges szolgálatok már készültségben vannak. A hír – megfigyelők szerint – könnyen lehet időzített figyelmeztetés és fenyegetés, minthogy egy hét múlva kezdődnek újra az iráni atomlétesítményekről korábban megszakadt tárgyalások. Teherán közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy saját területén dúsíthasson uránt, s nem bízik abban, hogy Oroszországtól kap majd nukleáris fűtőanyagot. A képhez tartozik, hogy Irán a közelmúltban modern légvédelmi rendszereket vásárolt, s képes immár elérni Izraelt is föld–föld rakétáival. Az iráni külügyminisztérium szóvivője vasárnap közölte: az Egyesült Államok is részt vehet azon a nemzetközi pályázaton, amelyet a darkhoini atomerőmű építésére hirdetnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában