Ország-világ

2005.12.26. 15:27

Kivételezett a pápa a magyarokkal

Becslések szerint legalább egymilliárd emberhez jutott el a katolikus egyházfő karácsonyi áldása.

Farkas Károly

„Áldott karácsonyt” – köszöntötte a magyar hívőket is saját nyelvükön XIV. Benedek, az idén megválasztott római katolikus egyházfő. A pápa először mondott karácsonyi köszöntőt áprilisi trónra lépését követően. Vasárnap tartott hagyományos karácsonyi békeüzenetében harminckét nyelven osztott Urbi et Orbi ( a városnak és a világnak szóló) áldása során, több tízezernyi hívő előtt a terrorizmus és a szegénység ellen emelte fel szavát. Elődjével ellentétben azonban XVI. Benedek nem a világ több mint hatvan nyelvén szólalt meg, csupán 32 nyelven, először olaszul, majd a nagy világnyelveken, közöttük arabul és kínaiul is. A nyelvek között volt a szuahéli, a luxemburgi és a roma is, de kimaradt például a szlovén, az ukrán, a szlovák is, utóbbi nemtetszést váltott ki Szlovákiában és Csehországban is.

A Vatikáni Rádió honlapjára százával érkeztek a felháborodott hangú levelek. A vatikán ígérete szerint majd húsvétkor a pápa más nyelveket részesít előnyben, így bepótolják a hiányosságot. lehetséges, hogy akkor a magyar szavak maradnak ki a pápai áldásból.

XVI. Benedek az emberiség egységét szorgalmazta a harmadik évezredben olyan kihívások leküzdése végett, mint a terrorista fenyegetés, a szegénység, a fegyverek elterjedése és a járványok, illetve a környezetszennyezés. „A modern embernek új vilgárendet kell építenie” – mondta a pápa. Kiemelte, hogy az emberiség az elmúlt évszázadban csodálatos eredményeket ért el, de tevékenysége saját létét fenyegeti, ha „szíve ürességével kell szembenéznie.”

Joseph Ratzinger elődje, Karol Wojtyla szellemében a béke megszilárdítására szólított fel. Külön említette az afrikai kontinens válságait, a testvérgyilkos harc beszüntetésére, a fejlődés és a biztonság feltételeinek megszilárdítására szólított fel, egyebek között a humanitárius katasztrófa sújtotta Darfúrban és Közép-Afrika más vidékein. Megfogalmazása szerint a Szentföldön, Libanonban és Irakban is a reménység jelei mutatkoznak, de ezen folyamatokat meg kell erősíteni, a lojalitás és a bölcsesség által sugallt magatartással. Az ünnepi eseményt 68 ország 111 tv-csatornája közvetítette, XVI. Benedek pápa első éjféli szentmiséjét pedig élő adásban a világ 74 országából 122 tévécsatorna sugározta. A karácsonyi pápai szertartásokat közvetítő országok között volt Dél-Korea, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Izrael, Jordánia, Srí Lanka, Szenegál, Törökország és Tunézia is. becslések szerint legalább egymilliárd hívőhöz jutott el az egyházfő üzenete.

Betlehemben, ahol a hagyomány szerint Krisztus született, a jeruzsálemi latin pátriárka celebrálta az éjféli misét. Michel Sabbah arra szólította fel az izraelieket és a palesztinokat, hogy vessenek véget az erőszaknak. „Mindkét félnek félre kell tennie a múltat és helyet kell adnia az új jövőnek” – emelte ki szentbeszédében a pátriárka. Felszólította Izraelt, vessen véget a palesztin fegyveresek likvidálásának, mert ez nem javított a biztonságon és nem állította meg az erőszakhullámot. A szertartáson jelen volt Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában