Ország-világ

2005.12.03. 00:00

Marhára elbukhatunk

Térdre kényszerül az egész magyar húsvertikum, ha az EU engedélyezi a Dél-Amerikából származó marhahús behozatalát.

Király László

Megdöbbenéssel értesült a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (Mosz) arról, hogy az illetékes EU-bizottság Dél-Amerikából hűtött és fagyasztott hús kedvezményes importját latolgatja. Egyelőre arról van szó, hogy az olasz Inala SPA cég konzervgyártásra használná fel a húsipari nyersanyagot. – Amennyiben engedélyezik a tengerentúli vámkedvezményes marhahús behozatalát, azzal még súlyosabb helyzetbe kerülne a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar. Olaszország a hazai hús legjelentősebb felvevőpiaca. A magyar export fele oda irányul. Bár egyelőre nem ismert a tengerentúli marhahús ára, mennyisége és minősége, annyit már tudunk, hogy 50 százalékkal (24-ről 12 százalékra) csökkentették a behozatali vámot – állítja Uhercsák András, a Mosz főtanácsosa. Ebből az következik, hogy egyrészt tőlünk az olasz partnerek kevesebb húst vásárolnának, másrészt már konzervekké feldolgozott húskészítményekkel terítenék a magyar áruházláncokat. Mindez tovább rontaná a hazai mezőgazdasági termelők, a magyar vidék megélhetési lehetőségeit. A húsiparban munkahelyek szűnnének meg.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában