Ország-világ

2005.12.04. 18:05

Miről beszélgetett Gyurcsány és Blair?

Az Állami Számvevőszék indítson azonnali vizsgálatot a Ferihegyi repülőtér privatizációjának áttekintésére – kérte Rogán Antal levelében az ÁSZ elnökét.

Éber Sándor

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint az ÁSZ-vizsgálatnak a vagyonértékelésre és annak körülményeire kellene kiterjednie, illetve arra, hogy jogilag szabályosan zajlik-e a reptér értékesítése. A kormányt a Fidesz frakciója arra szólítja fel, hogy amíg az ÁSZ vizsgálata nem fejeződik be, függessze fel a Budapest Airport folyamatban lévő privatizációját. Az ellenzéki politikus kijelentette: Gyurcsány Ferenc magyar és Tony Blair brit miniszterelnök budapesti megbeszélésével egyidőben a Bloomberg televízió arról adott hírt, hogy a két vezető politikus között szóba került a reptér privatizációja és abban a londoni befektető szerepe. Rogán Antal szerint megengedhetetlen, hogy a két miniszterelnök találkozóján erről tárgyaljanak.

Rogán Antal kifogásolta, hogy az ellenzék nem kapott lehetőséget a vagyonértékelésbe való betekintésre. Számításaik szerint a reptér és az ahhoz kapcsolódó, "hongkongi típusú szerződés, amely 75 évre lehetővé teszi, hogy a repteret megszerző társaság kizárólagos jogosítványokkal működtessen nemzetközi repülőteret Magyarországon", kétszer, háromszor többet érhet 400 milliárd forintnál.

"Rogán Antal szavai nemcsak a magyar, de a brit miniszterelnököt is megrágalmazták" – reagált a vádakra Batiz András. A kormányszóvivő leszögezte: Tony Blair az Európai Unió soros elnökeként azért járt Budapesten, hogy az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről folytasson tárgyalást a magyar, illetve a visegrádi négyek többi miniszterelnökével. "Minden megbeszélésen erről volt szó, semmi másról"  – hangsúlyozta Batiz, aki szerint a Fidesz szeretné ellehetetleníteni a Ferihegy magánpénzből való fejlesztését, ami a nemzet érdeke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában