Ország-világ

2005.12.09. 09:58

Székelyföldi látogatásra hívja Basescu elnököt az MPSZ

A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) háromszéki szervezetének vezetősége székelyföldi látogatásra hívja Traian Basescu államfőt, hogy lássa „a reális térségbeli helyzetét".

BAMA

Gazda Zoltán, a háromszéki MPSZ elnöke csütörtökön azt nyilatkozta a Mediafaxnak, hogy „Basescu úr a Kárpátoktól nem látja Bukarestből a Székelyföldet". „Ezért azt javasolom neki, hogy jöjjön el és álljon szóba a térség lakóival, a civil társadalom képviselőivel", tette hozzá. Gazda kifejtette, az MPSZ nem kívánja Románia határainak módosítását, csupán az erdélyi magyarok autonómiáját, a Székelyföld területi autonómiáját. „Harcunkkal nem kívánjuk a szélsőséges román egyesületek és pártok malmára hajtani a vizet. Célkitűzéseink elérésére a hazai minimális demokrácián kívül az európai fórumok támogatását is igénybe vesszük", mondta a háromszéki MPSZ elnöke.

Gazda utalt Javier Solana pristinai kijelentésére, miszerint Európában új államok számára is van hely, ha azok igazodnak az európai értékekhez. „Az MPSZ hangsúyozza, hogy nem kíván államot létrehozni Erdély területén, csupán területi autonómiát akar Románián belül", szögezte le Gazda Zoltán, aki szerint ezt a kérést Traian Basescu államfő Koszovó autonómiájáról tett kijelentései is alátámasztják. (szabadság)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában