Ország-világ

2005.12.05. 17:35

Újabb népszavazás lesz jövőre?

Miközben a politikai pártok az egy évvel ezelőtti népszavazásra emlékeztek, addig a Magyarok Világszövetsége bejelentette: jövőre újabb referendumot kezdeményez a kettős állampolgárságról.

Szakács Árpád

Ismét ügydöntő népszavazást kezdeményez a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról. Patrubány Miklós mindezt a Vasárnap Reggelnek adott nyilatkozata után hétfőn egy erdélyi napilapban is megerősítette. Az MVSZ elnöke a kolozsvári Krónikának adott interjújában úgy vélte, most azok a magyar állampolgárok, akik kényelmességből nem mentek el szavazni, megbánták közönyüket és ma már sokkal nagyobb lenne a részvétel a népszavazáson. Patrubány Miklós szerint nem is volt tulajdonképpen december 5-én népszavazás Magyarországon, legfeljebb kísérlet volt erre, mivel a kezdeményezés sikerességét Gyurcsány Ferenc kormánya megakadályozta.

A december 5-i eredménytelen referendum évfordulójára számos rendezvénnyel emlékeztek meg az országban. A Fidesz teljes képviselőcsoportja Budapesten a Németajkú Református Egyházközösség belvárosi templomában gyülekezett. Bölcskei Gusztáv református püspök beszédében arról elmélkedett, hogy egy évvel ezelőtt talán azért történt mindez így, hogy „gyakoroljuk sok-sok keresztény embertársunkkal a folytonosság művészetét, hogy meghirdessünk, hogy a mi számunkra nem egyszerűen egyszeri fellángolás volt”. Bábel Balázs kalocsai katolikus érsek elmondta: ez a nap nemcsak a bűnbánat napja, hanem a vigasztalódásé és a könyörgésé is. Az istentiszteleten az erdélyi Szovátáról érkezett gyerekek kórusa énekelt.

A parlamentben Orbán Viktor Fidesz-elnök felszólítására egyperces néma felállással tisztelegtek a képviselők a határon túl élő magyarság előtt. „Javaslom, tiszteletből álljunk fel egy percre, és köszönjük meg a határon túli magyarok sok évtizedes hűségét” – fejtette ki a volt kormányfő. A Fidesz képviselői felálltak az ülésteremben, de Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelezte, ezt csak ő kezdeményezheti, ilyen irányú kérést előre jelezni szoktak a frakciók, ezt a kérdést a házbizottsággal is meg kell vitatni. Végül felálltak a kormánypárti képviselők is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: nem jó az, ha mindannyiunk közös nemzeti érzelmeivel népszavazáson kívánnak visszaélni, és az sem jó, hogyha azok, akik a közös nemzeti megegyezésről beszélnek, felállítják a magyar parlamentet. Véleménye szerint aki keresi a megegyezés lehetőségét, az nem felállást diktál, hanem kezet nyújt. A miniszterelnök úgy válaszolt Orbán Viktor szavaira: „ha már valakit tisztelni kell, akkor tiszteljük azt az istenadta népet határon belül és határon kívül, aki ebből a fajta álságos politikából, tavaly bebizonyította, nem kér”.

Az MVSZ este hat órakor tartotta központi rendezvényét a Parlament előtti Kossuth téren. A szervezet tisztségviselői délelőtt a Szent Korona előtt tett ünnepélyes esküt. Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke a távirati irodának azt mondta: ezzel a gesztussal szeretnék a magyar társadalomnak egyértelművé tenni a Magyarok Világszövetségének a legszentebb magyar történelmi hagyományok iránti hűségét, illetve a magyar nemzet egységének újbóli megteremtése melletti rendületlen eltökéltségét.

A határon túl is téma volt a referendum

Terjedelmes cikkekben foglalkozott az egy évvel ezelőtti népszavazással a határon túli magyar sajtó. A Háromszék és a kolozsvári Szabadság cikkeiben úgy vélték, nem volt hiábavaló a népszavazás kezdeményezése, hiszen a kettős állampolgárság mellett kiállók között van például Sólyom László köztársasági elnök is. A bukaresti Új Magyar Szó szerint a népszavazás kudarcélménye csak részben csillapodott le, a trauma emléke ott lóg a levegőben. A Kolozsvári Krónika szerint a magyarországi politikai verseny feltételei hibáztathatók azért, hogy nem sikerült eddig harmonizálni a jobboldal projektjét a baloldaléval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában