Ország-világ

2005.12.07. 09:50

Vajna filmre viszi a legendás pólómeccset

Több mint egy évvel ezelőtt járt hazánkban Andrew G. Vajna társaságában a világhírű forgatókönyvíró: Joe Esterhas. Akkor jelentették be, hogy ő írja meg a melbourne-i olimpia 1956. december 6-i magyar-szovjet vízilabda meccsének történetét. Amikor a medence vöröslött a vértől.

Sz. Á.

Miközben hazánkban elvérzett a forradalom, Melbourne-ben 4:0-ra győzött a magyar vízilabda-válogatott. Ehhez a dátumhoz kapcsolódik, hogy december 6-án, Mikulás napján hagyta el az országot kisfiúként a készülő film, a Szabadság szerelem magyar származású producere, Andy Vajna is.

Esterhas elkészült a forgatókönyvvel, amelybe Gárdos Éva, a nálunk is játszott Amerikai rapszódia című mozi rendezője is besegített, végleges formáját pedig Bereményi Gézának és Divinyi Rékának köszönhetően nyerte el. Andy Vajna a Londonban és Los Angelesben tanult Goda Krisztinára bízta a rendezést, akinek szerdán mutatják be a mozik első játékfilmjét, a Csak szex, más semmit. A Szabadság, szerelem operatőre Vecsernyés János lesz. A látványért Rajk László felel, míg a jelmezeket Pásztor Beatrix tervezi.

A film előkészületei már gőzerővel folynak, elkezdődött a szereplőválogatás is. Még az is előfordulhat, hogy – amennyiben átmegy a szigorú szereplőválogatás rostáján – Vikit, a forradalmárlányt Dobó Kata alakítja majd. A forgatás várhatóan februárban kezdődik, a díszbemutató pedig jövő év október 23-án, a forradalom ötvenedik évfordulóján lesz.

Andy Vajna elmondta: először kilenc évvel ezelőtt gondolt arra, hogy az 56-os eseményekről filmet készítsen. Az egyik amerikai, sporttémájú film bemutatója után jutott eszébe a híres vízipólómeccs. Másnap már elkezdtek a történettel foglalkozni. A Szabadság, szerelem című mozi persze nemcsak arról a bizonyos történelmi vízilabda mérkőzésről szül, hanem átszövi a szerelem is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában