Ország-világ

2005.12.06. 17:50

Valahol Észak-Afrikában

Miután kipattant a botrány, Afrikába helyezték át a titkos fogolytáborokat Kelet-Európából.

Farkas Károly

Condoleezza Rice kedden Berlinben elismerte, hogy a CIA szállított rabokat repülőgépeken Európában, tagadta azonban, hogy fogolykínzásra sor került volna, és ismét megkerülte a kérdést, hogy voltak-e titkos börtönök Európában. Az ABC amerikai hírtelevízió értesülései szerint viszont a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a titkos kelet-európai börtönök hírének napvilágra kerülése után kiürítette a fogolytáborokat és „valahová Észak-Afrikába” szállította a fogvatartottakat. Az ABC tizenegy fogolyról tud. Az ABC értesülései szerint közülük legalább nyolcan az al–Kaida terrorszervezet tagjai voltak. Köztük vannak például a szervezet olyan vezetői, mint Ramzi Binalshibh, aki részt vett a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások kitervelésében, vagy Abd al-Rahim al Nashiri, aki az USS Cole torpedónaszád ellen 2000-ben elkövetett merénylet értelmi szerzője volt. A csatorna – forrásként jelenlegi és korábbi CIA alkalmazottakra hivatkozva – kijelentette azt, is, hogy, tudják ugyan, mely európai országok voltak érintettek, ezt biztonsági okokból nem közlik.

Megtette ellenben a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet. A szervezet képviselője, Carroll Bogert egyértelműen kijelentette: a terroristákat Lengyelország keleti területein és Romániában tartották fogságban. Ugyanakkor Bogert szerint nincs megbízható bizonyíték arra, hogy a börtönök még novemberben is működtek. Calin Popescu, román miniszterelnök hétfőn cáfolta azokat a feltételezéseket, melyek szerint országában titkos fogolytáborok lettek volna. „Semmi sem utal arra, hogy az amerikai hírszerzés foglyokat szállított volna keresztül Románia területén, vagy fogolytáborokat tartott volna fent” – jelentette ki a miniszterelnök. Az Európai Unió képviselői Brüsszelben azonban kérdőre vonták kedden Tariceanu román elnököt is és Berlinben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek is kellemetlen kérdésekre kellett választ adnia.

Mielőtt Berlinbe indult volna, Rice még ridegen visszautasította az Egyesült Államok titkosszolgálatát ért vádakat. „Nem voltak titkos átrepülések, fogolyszállítmányok” – mondta. Kijelentette továbbá, hogy az érintett európai államok tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy az amerikai titkosszolgálat milyen tevékenységet folytat a területükön. Ugyanakkor megkerülte a válaszadást arra a kérdésre, hogy voltak, vagy vannak-e titkos börtönök Európában. A jelek szerint nem véletlenül. Ha az ABC értesülései igaznak bizonyulnak, komoly diplomáciai konfliktus alakulhat ki. Még kellemetlenebbül érinti Rice-t, hogy a fogolytábort az ő érkezésére ürítették ki. Az ABC szerint „miután a HRW jelentései napvilágot láttak november elején, a CIA sürgősen eltávolította a foglyait Európából, hogy Rice nyugodtan kijelenthesse: nem tartunk foglyul terroristákat Európában”.

Dagad a botrány Németországban

A botrány tovább gyűrűzik Németországban, ahol egyre több jel utal arra, hogy az előző német kormány nemcsak tudott, de aktívan támogatta is a CIA üzelmeit az országban. Daniel Coats, az Egyesült Államok akkori nagykövete tudatta 2004 májusában Otto Schily német belügyminiszterrel és más tisztségviselőkkel, hogy a libanoni származású, német állampolgárságú Haled el-Maszri amerikai fogságban van, de rövidesen szabadon engedik, mert a CIA rájött, hogy összetévesztette őt valakivel. A Spiegel magazin nemzetbiztonsági szakértőkre hivatkozva azt állítja, hogy a tévedés alapja a férfi neve lehetett: hasonlított a szeptember 11-ei terrortámadások egyik kitervelőjének a nevére. Kevéssel a közlés után csakugyan ki is engedték Maszrit afganisztáni börtönéből. A tévedésből elfogott német állampolgárt borzalmas körülmények között tartották fogva és vallatták öt hónapon keresztül egy titkos afganisztáni börtönben. Egy másik német állampolgár egy marokkói nyaralás során tűnt el. Sajtóértesülések szerint Szíriába szállították és ott az amerikai hírszerzés számára vallomásokat kísérletek meg kicsikarni belőle.

A Spiegel magazin nemzetbiztonsági szakértőkre hivatkozva azt állítja, hogy a tévedés alapja a férfi neve lehetett: hasonlított a szeptember 11-ei terrortámadások egyik kitervelőjének a nevére. Kevéssel a közlés után csakugyan ki is engedték Maszrit afganisztáni börtönéből. A tévedésből elfogott német állampolgárt borzalmas körülmények között tartották fogva és vallatták öt hónapon keresztül egy titkos afganisztáni börtönben. Egy másik német állampolgár egy marokkói nyaralás során tűnt el. Sajtóértesülések szerint Szíriába szállították és ott az amerikai hírszerzés számára vallomásokat kísérletek meg kicsikarni belőle. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában