Ország-világ

2006.02.10. 07:41

A hideg munkahelyek ötödénél találtak hiányosságokat

A legtöbbször az fordult elő, hogy nem adtak forró teát a dolgozóknak, pedig ez az alacsony hőmérséklet miatt kötelező.

BAMA

Mintegy kétmillió forint bírságot szabtak ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai az úgynevezett hideg munkahelyeken tartott országos ellenőrzéseik során - közölte csütörtökön az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH).

Összesen 265 munkahelyet ellenőriztek, ahol több mint négyezer munkavállalót foglalkoztatnak hidegnek minősülő munkakörnyezetben. Ezeken a helyeken a munkaidő felében a napi középhőmérséklet szabadban a plusz négy fokot, zárt térben a plusz tíz fokot nem éri el. Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy a munkáltatók a munkahelyek 7,5 százalékában nem gondoskodtak a dolgozók megfelelő védőöltözetéről, 8,7 százalékuk nem biztosított melegedő és szociális helyiséget, és 7,2 százalékuk nem adta ki az óránként járó pihenőidőt.

A hideg munkahelyeken továbbá biztosítani kell az ötvenfokos cukros teát, ezt a munkahelyek 16 százaléka mulasztotta el. A vizsgált munkaterületek több mint 21 százalékában kellett intézkedni, és mintegy kétmillió forint értékben szabtak ki bírságot az ellenőrök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában