Ország-világ

2006.02.18. 00:00

Akár kétezren is életüket veszthették

Akár kétezren is életüket veszthették a pénteki földcsuszamlás következtében a Fülöp-szigeteken. Szakértők szerint a két hete szakadatlanul tartó esőzések miatt indult meg egy hegyoldal Leyte szigetén, a sárlavina pedig két falu minden épületét és egy iskolát is maga alá temetett. A hegyoldalon korábban kiirtották az erdőket, így a heves esőzések miatt felázott talaj tonnái zúdultak a völgyekre.

F. K.

A Nemzetközi Vöröskereszt helyi képviselője, Richard Gordon a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy eddig a hatóságoknak 200 holttestet sikerült kiemelni a föld alól, de további több mint ezerötszáz embert eltűntként tartanak nyilván.

A munkálatokat nehezíti, hogy az utak nagy része is megsemmisült, a terület gyakorlatilag járhatatlan. Richard Gordon felkérte a térségben gyakorlatozó amerikai haderőt, hogy siessen a katasztrófa túlélőinek segítségére. A Fülöp-szigetek hadserege közben egy C–130-as szállítógépet és két Sikorsky típusú csapatszállító helikoptert vezényelt az érintett területekre. Úton van több kutyás mentőalakulat, valamint két hadihajó is. Roger Mercado képviselő szerint a térség lakott területeinek 90 százalékát temette be a lavina.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában