Ország-világ

2006.02.13. 07:07

Az ENSZ-főtitkár lecsavarná a hangszórókat

Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn Bush elnökkel találkozik, hogy megbeszéljék a Mohamed-karikatúrák miatt kialakult nemzetközi feszültség csillapításának lehetőségeit. A főtitkár vasárnap este a dán televízióban is beszélt, és a „hangszóró-diplomácia” beszüntetésére szólított fel.

BAMA

A DR1 közszolgálati csatornának adott interjúban Kofi Annan azt hangsúlyozta: szükség van a megértésre, a párbeszédre és a konfliktus lecsillapítására. „Bush elnöknek szóló üzenetem ugyanez lesz: megértést kell mutatnunk, párbeszédre, a konfliktus lecsillapítására, és kevesebb hangszóró-diplomáciára van szükség. Úgy gondolom, le kellene állítani a hangszórókat, és el kellene kezdeni nyugodtan beszélni egymással”, mondta a világszervezet főtitkára. Annan a Jyllands-Posten című dán lapban először megjelentetett gúnyrajzokról egyébként azt mondta, hogy a karikatúrák „érzéketlenségről tanúskodnak és sértőek, már csak azért is, mert egy olyan vallást érintenek, amelynek több mint egymilliárd követője van a világban”. Eközben a hétvégén a nyugat-dániai Esberg város temetőjében ismeretlenek megszentségtelenítettek több mint húsz muzulmán sírt. A vandálok több sírkövet felforgattak, néhányat összetörtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában