Ország-világ

2006.02.23. 07:00

Becsületembe gázolt, feljelentem

SÉRTEGETÉS Olvasónkat saját lakásán a legválogatottabb kifejezésekkel sértegette ismerőse. A hölgy nem tud napirendre térni az eset felett. Nem akarja szó nélkül hagyni a történteket.

BAMA

Becsületsértést el lehet követni szavakkal és tettekkel is – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A sértő kifejezések vonatkozhatnak az érintett szellemi képességeire, testalkatára, szokásaira, jellembeli tulajdonságaira. A tettleges bántalmazáson kívül bizonyos gesztusokkal, mozdulatokkal is a becsületünkbe gázolhatnak. Ezek megvető, lealacsonyító értékítéletet fejeznek ki. (Vigyázat, a rágalmazás mást jelent!)

A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés lehet. A gyakorlatban általában az utóbbit alkalmazzák. A sértegetőt feljelenthetjük a rendőrségen vagy a bíróságon. A jogász a második megoldást javasolja. A procedúra úgynevezett magánvádas eljárás lesz, amelyben nincs hivatalból kijelölt ügyész. A vádat a feljelentő fogja képviselni. Állításainkat bizonyítanunk kell. Ezt megtehetjük tanúkkal, okirattal vagy esetenként magnófelvétellel. Ha a becsületsértés nyilvánosság előtt történik, nincsen külön szankció. Annyi a különbség, hogy az elkövető nagyobb büntetést kap – például több pénzt kell fizetnie.
Az, hogy a sértegető személy esetleg részeg volt, nem mentség. További fontos tudnivaló: a bűncselekményt négyszemközt is el lehet követni – az akkor is bűncselekmény. Tanúként beidéztethetjük szomszédainkat, akik odaátról hallhatták a történteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában