Ország-világ

2006.02.28. 00:00

Beteges lehet az egészségmánia

Az anorexia (kóros étvágytalanság) és a bulimia (visszatérő falási rohamok) mellett napjaink legújabb táplálkozással öszszekapcsolható betegsége az ortorexia, azaz a biománia. Az egészséges életmódfüggők között főleg fiatal nőket és túlképzetteket találunk.

Dreissiger Ágnes

A mesterséges és szennyezett környezet egyre inkább rákényszerít bennünket arra, hogy elgondolkozzunk: van-e elég vitamin a zöldségeinkben, jó-e, ha gigantikus méretű paradicsomot fogyasztunk, mennyire károsak a tartósítószerek. Az ésszerű elővigyázatosság rendben is lenne, de akadnak olyanok, akik túl sok időt szentelnek ennek, úgy is mondhatnánk, csak ezzel foglalkoznak. Belebetegszenek, ha meg kell enniük egy általuk egészségtelennek tartott pizzát vagy egy szelet csokoládét. Őket nevezi a szaknyelv ortorexiásoknak, azaz biomániásoknak. Ez egy újkeletű táplálkozási zavar, amely mindössze néhány éve ütötte fel a fejét.
Tipikus példája az ortorexiának Márta, az egyik legnagyobb hazai könyvkiadó munkatársa, aki idén lesz huszonnyolc éves. Az átlagnál jóval magasabb a jövedelme, így megengedheti magának, hogy alaposan megnézze, mit és hogyan eszik. A szakemberek szerint pontosan beleesik azoknak a csoportjába, akiket leginkább súlyt korunk új betegsége, a biománia.
„Két éve mindent csak bioboltban vásárolok. Fogkrémet és mézet is, s ha nem kapom meg a kedvenc üzletemben azt, amit keresek, két dolgot csinálok: elmegyek az összes létező bioboltba, egészen addig, míg meg nem találom, amit kerestem, vagy aznap egyáltalán nem vacsorázom” – meséli Márta.
Fekete Krisztina, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa szerint e betegségben szenvedők képesek akár napjaik nagyobb részét az egészséges ételek felkutatásával tölteni. Ahogyan azt Márta esete is mutatja: nem restellnek végigjárni akár több bioboltot vagy piacot sem. Gondosan megtervezik másnapi étrendjüket, amit szigorúan betartanak. A menüt nem hajlandók feladni semmiért, még egy kellemes baráti társaságban eltöltött éttermi vacsoráért vagy egy finom „mamafőztjéért” sem. A dietetikus szerint az ortorexiások szinte rettegnek a vacsorameghívásoktól, mert az általuk egészségtelennek tartott ételek fogyasztása bűntudatot kelt bennük, sőt igazán súlyos esetben akár halálfélelmet is okoz.
Hogy hol lehet meghúzni a határt a még normális egészségtudatosság és a kóros egészségesétel-függőség között? Szakemberek szerint, ha az egészséges táplálkozás a gondolataink egytizedét tölti ki, még nem vagyunk betegek. A biománia ott kezdődik, ahol a józan ész véget ér, amikor minden másra képtelen az egyén koncentrálni. Fekete Krisztina szerint ezek az emberek általában magasan képzettek, komoly ismereteik vannak a szakirodalomról, amely egyben a „bibliájuk” is: rendszeresen bújják az egészséges ételekről szóló füzeteket és könyveket.
Lényeges különbség a korábban ismert táplálkozási zavarok és az ortorexia között, hogy míg az anorexia és a bulimia esetében a beteg az étel mennyiségére koncentrál, a biománia esetében annak minőségére. Különbség még a korábban említett hosszú lappangási idő is, ellentétben a korán felismerhető anorexiával és bulimiával. A fő eltérés azonban a betegség mögött álló okban rejlik. Míg az anorexia és bulimia esetében a háttérben a nőiséggel, anyasággal kapcsolatos problémák, félelmek állnak, addig az ortorexia a betegségtől, illetve haláltól való túlzott félelemben gyökerezik. Ha a probléma még nem súlyos, akkor türelemmel, elfogadó, megértő hozzáállással, következetességgel tudják elérni a hozzátartozók, hogy a biomániás rátaláljon az életvidám, optimista, mégis egészséges élet útjára. Súlyos esetben azonban csak a pszichoterápia segít, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kiegészítve.

A lidércnyomás tünetei

A biomániást leginkább a következő kifogásairól lehet megismerni: a vaj és a hús meglódítja a koleszterinszintet, a halban higany van, a cukor fogszuvasodást okoz. A baj az, hogy sokan beleszeretnek egy-egy egészségesnek kikiáltott diétába, ami persze adott időpontban és mennyiségben tényleg sokat használ. A diéta végeztével azonban nem térnek vissza a normális étrendjükhöz, hanem továbbra is teljesen kizárják az életükből az alapvető élelmiszereket. A mindennapi életben is ragaszkodnak a diéta merev szabályaihoz. Az ortorexiások nem esznek húst, sőt olyan tálból sem esznek, amelyben valaha húst készítettek. Kerülik a zsiradékot, a puffasztó zöldséget, a tejterméket, konzervet, tojást, cukrot, lisztet, koffeint tartalmazó ételeket, és nem isznak csapvizet sem. Étrendjük alapja a nyers vagy főtt szerves táplálék, a biogyümölcs és -zöldség. Emellett természetesen a vitaminkapszulák és a szénsavmentes ásványvíz elkötelezett hívei.

A diéta végeztével azonban nem térnek vissza a normális étrendjükhöz, hanem továbbra is teljesen kizárják az életükből az alapvető élelmiszereket. A mindennapi életben is ragaszkodnak a diéta merev szabályaihoz. Az ortorexiások nem esznek húst, sőt olyan

tálból sem esznek, amelyben valaha húst készítettek.

Kerülik a zsiradékot, a puffasztó zöldséget, a tejterméket, konzervet, tojást, cukrot, lisztet, koffeint tartalmazó ételeket, és nem isznak csapvizet sem. Étrendjük alapja a nyers vagy főtt szerves táplálék, a biogyümölcs és -zöldség. Emellett természetesen a vitaminkapszulák és a szénsavmentes ásványvíz elkötelezett hívei. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában