Ország-világ

2006.02.11. 15:07

Dánia nagykövete elhagyta Szíriát

Dánia szíriai nagykövete és a követség személyzete szombaton bizonytalan időre távozott a közel-keleti országból, mert a szíriai hatóságok nem tudták garantálni a biztonságukat, jelentette be a dán külügyminiszter.

BAMA

A damaszkuszi dán követség feladatait ezentúl Németország ottani követsége és az ammani dán követség fogja ellátni, közölte a BBC hírügynökség.

Dánia és Szíria viszonya a Mohamed-karikatúrák közlése óta egyre feszültebb, de a dánokat végül az késztette távozásra, hogy a múlt hétvégén a szíriai tüntetők megrohamozták a dán követséget Damaszkuszban. A koppenhágai külügyminisztérium hivatalos közleményében indoklásul az áll, hogy a szír hatóságok "elfogadhatatlan mértékben csökkentették a védelmi intézkedéseket". A minisztérium azt tanácsolta a dán állampolgároknak is, hogy hagyják el Szíriát.

A szíriai külügyminisztérium a dán követség múlt hétvégi megostromlása után két nappal közleményt adott ki, hogy sajnálja a történteket, de a dán diplomaták szerint ennek ellenére nem tettek komolyabb lépéseket a követség biztonságának fokozásáért. A damaszkuszi külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a dán diplomaták távozását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában