Ország-világ

2006.02.20. 10:45

Erdélyi magyar tévé és rádió

Marosvásárhelyen hozza létre az erdélyi magyar televíziót és rádiót a Janovics Jenő Alapítvány (JJA) – így döntött az alapítvány kuratóriuma a hét végén Marosvásárhelyen tartott ülésén.

BAMA

A két sajtóműhelyből álló magyar médiaközpont várhatóan már 2006 második felétől sugározhat majd. Nagy Zsolt, a JJA elnöke (aki egyben hírközlési és informatikai miniszter is) az ülésen elmondta: a döntés értelmében a következő időszakban megkezdik a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól kapott 300 millió forintos céltámogatás felhasználását. Ezt az összeget egy megfelelő marosvásárhelyi ingatlan, valamint a stúdiók létrehozásához szükséges technikai felszerelések megvásárlására fordítják.

Ezzel egy időben megkezdődik a szerkesztőség felépítése, a szakember-gárda toborzása is – jelezte Nagy Zsolt, hozzátéve: a kuratórium csupán az intézmények létrehozásáról döntött, a Magyar Televízió, illetve a Duna Televízió felajánlásáról folytatják még a tárgyalásokat ezek pontosítása végett. Korábban mindkét magyar közszolgálati televízió felkínálta, hogy napi egyórás műsoridőt biztosít az induló erdélyi magyar televízió számára.

Az ülésen elhangzott, hogy a médiaközpont létrehozásához kezdetben csupán a meglévő 300 millió forintra támaszkodhatnak, de keresik a lehetőséget további források bevonására. A kuratórium elnöke hangsúlyozta: bár a magánkezdeményezésből létrejövő televízió Romániában csak kereskedelmi társaságként működhet, az erdélyi magyar televízió és rádió hangsúlyozottan közszolgálati feladatokat lát majd el. (hargita népe)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában