Ország-világ

2006.02.27. 00:00

Kétszázezer hektárt öntött el a belvíz

BAMA

Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Magyarországon. Jelenleg 186 ezer hektár áll víz alatt. Összesen 82 szakaszra érvényes a belvízvédelmi készültség. Ebből hét szakaszon harmad-, 31 szakaszon másod-, és 41 szakaszon első fokú az intézkedés.  Eddig 106 embernek kellett elhagynia otthonát a belvíz miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint a kiköltöztetettek száma azért nőtt, mert házaikat mostanra mosta alá annyira a víz, hogy veszélyessé váltak. Belvízvédelmi készültséget 120 településen tartanak fenn. Szolnok megyében 59, Hajdú-Biharban 32, Békésben 13, Bács-Kiskunban és Borsodban 1-1 ember nem térhetett vissza otthonába.
A folyók felső szakaszain – a Fehér-Körös és a Maros kivételével – folytatódik az apadás.
A vízszint a folyók középső szakaszain az árhullámok levonulása miatt emelkedik. Magasabb a vízszint a Hortobágy–Beretytyón, ahol jelenleg másodfokú az árvízvédelmi készültség. A Fekete-Körösön első fokúra mérsékelték a fokozatot, ugyanúgy, mint a Szamoson, a Zagyván, a Berettyón, a Sebes-, a Fehér-, a Kettős- és a Hármas-Körösön is. Összesen 836 kilométerre vonatkozik az árvízvédelmi készültség, ebből 147 kilométeren másod-, 688 kilométeren pedig első fokú az intézkedés. n D. Sz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában