Ország-világ

2006.02.10. 06:54

Kezdődhetnek a macedón csatlakozási tárgyalások

Budapest - ahogy ezt Horvátország esetébe is tette - támogatja a Macedón csatlakozási tárgyalások megkezdését - közölte Bársony András külügyi államtitkár csütörtökön, miután találkozott Olli Rehn európai bővítési biztossal.

BAMA

Brüsszel a térség stabilitása és biztonsága érdekében szorosan együtműködik Magyarországgal - mondta a bővítési biztos. A Nyugat-Balkán valamennyi országa számára meg kell adni a lehetőséget az EU-csatlakozásra - jelentette ki az unió bővítési biztosa csütörtökön Budapesten, miután Bársony András külügyi államtitkárral tárgyalt.

A térség országai a megszabott, világos feltételek teljesülése esetén valamennyien csatlakozhatnak az EU-hoz, egyesek rövidebb, közepes időtávon belül, mások hosszabb idő elteltével - közölte Olli Rehn. A biztos szerint azzal, hogy az idén eldőlhet Koszovó jövőbeni státusa, Brüsszel különös figyelmet szentel a Nyugat-Balkánnak, a térség biztonságának és stabilitásának érdekében pedig szorosan együttműködnek Magyarországal.

Budapest korábban támogatta a horvát csatlakozási tárgyalások megkezdését, ezt Macedónia esetében is szorgalmazzuk - mondta Bársony András a találkozó után. Az államtitkár szerint fontos, hogy az EU érdemben hozzá tudjon járulni a koszovói rendezési folyamathoz, és megfelelő uniós perspektívát legyen képes nyújtani Szerbia és Montenegró számára is.

Ezekben az országokban fontos a megfelelő lakossági támogatás biztosítása az integrációs folyamathoz, hogy a schengeni határőrizeti rendszerhez történő magyar csatlakozás után az ott élők ne érezhessék úgy, mintha vasfüggöny ereszkedne közéjük és az EU közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában