Ország-világ

2006.02.10. 00:00

Megvalósulhat a rémálom

Megállíthatatlanná válhat a madárinfluenza – vélekedik a WHO. A szervezet aggodalmát az váltotta ki, hogy a vírus okozta járvány tombol Afrikában, többek közt azon a területen is, ahol költöző madaraink telelnek.

Farkas Károly

Megvalósult az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rémálma: a gyilkos H5N1, a madárinfluenza kórokozója a költöző madarakkal együtt megérkezett Afrikába. A vészharangot Nigériában kongatták meg, ahol a hatóságok kimutatták a halálos vírust egy elhullott csirke véréből. Ez még nem adna okot az aggodalomra, de az állat-egészségügyi szakemberek figyelmét az keltette fel, hogy tízezrével hullanak az állatok Kano és Kaduna tartományban. A hatóságok azonnal elrendelték az érintett települések karantén alá vételét és a teljes baromfiállomány lemészárlását.
A lépés azonban kissé kései, ugyanis Kadunában már kitört
a pánik. A baromfitenyésztők elkótyavetyélik teljes állományukat. A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk szerint a piaci ár töredékéért árusítják a madarakat.
A WHO szakértői csoportot rendelt a helyszínre, hogy tájékozódjanak a kialakult helyzetről, a szervezet ugyanis azt gyanítja, hogy a járvány regisztrálása előtt már szétterjedt teljes Nyugat- és Közép-Afrikában. A WHO nyilatkozata szerint különösen veszélyes az a tény, hogy az afrikai országban a népesség túlnyomó része foglalkozik szárnyastenyésztéssel, még a zsúfolt városi házak hátsó udvarain is kapirgál néhány csirke. A szervezet becslései szerint az elmúlt hónapokban akár több ember is áldozatul eshetett a járványnak. Az országban az esetek többségében nincs törvényszéki vizsgálat a halálozások miatt, így nehéz nyomon követni a járvány terjedését.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár felszólította a világ országait, hogy nyújtsanak azonnali segítséget az érintett országoknak, azok hatóságai ugyanis nincsenek felkészülve egy ilyen járvány kezelésére.
A vadmadarak miatt is főhet Európa feje. Az uniót mindeddig elkerülte a madárinfluenza-járvány, egyedül a tagjelölt Horvátországban és Romániában ütötte fel fejét a kór. A most érintett régió azonban az európai költöző madarak egyik legfontosabb telelőhelye. „Nyugat- és Közép-Afrikában telel át a nyugat-európai vízimadarak többsége, de például a mi gólyáink, csörgőrécéink is” – mondta lapunknak Steiner Attila, a Vadvédelmi Világalap (WWF) programvezetője, ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenleg érintett régió nem a magyarországi költöző madarak telelőhelye. „Az érintett térségben inkább a nyugat-európai, elsősorban francia, brit és skandináv állomány telel. Annak kicsi a valószínűsége, hogy a költöző madarak hazánkba is behurcolják a betegséget” – mondta.
A WHO ugyanakkor attól tart, hogy az afrikai kavalkádban a H5N1 ismét átalakul. A régióban a lakosság szoros közelségben él madaraival, ami megkönnyíti a betegség átterjedését az emberre. Minden ilyen esetben fennáll a veszélye annak, hogy a madárinfluenza vírusa a beteg testében olyan tulajdonságokat vesz fel, amelyek megkönnyítik emberről emberre történő terjedését. Egy ilyen betegség kialakulásának esélyeit az Egészségügyi Világszervezet az elkövetkező négy-öt évben tartja valószínűnek. A járványt kiváltó kórokozó becslések szerint mintegy százmillió embert ölne meg egyetlen év leforgása alatt világszerte.

A keleti szomszédság megint aggódhat

Újabb madárinfluenza-gyanús háziszárnyas-elhullást észleltek Romániában, ezúttal a Duna-delta Jurilovca falujában. A hatóságok megkezdték a falu háziszárnyasainak levágását, és részleges karantént rendeltek el a faluban. Minden be- és kihajtó gépjárművet fertőtlenítenek. A román hatóságok legutóbb kedden jeleztek madárinfluenza-gyanús baromfielhullást, akkor a Duna-deltától nyugatra fekvő Cetatea faluból. Kínában is újból kitört a járvány. Sangszi tartományban több településről is nagy tömegű háziszárnyas elhullását jelentették, és egy asszonyt is kórházba szállítottak a fertőzés gyanújával. Az ázsiai országban tavaly november óta immár 22. alkalommal üti fel fejét a kór, és eddig legalább 11 halálos áldozatot követelt. Alig másfél hónap alatt mintegy 28 esetben ölt a madárinfluenza világszerte, a halálos áldozatok száma 88.

A román hatóságok legutóbb kedden jeleztek madárinfluenza-gyanús baromfielhullást, akkor a Duna-deltától nyugatra fekvő Cetatea faluból.

Kínában is újból kitört a járvány. Sangszi tartományban több településről is nagy tömegű háziszárnyas elhullását jelentették, és egy asszonyt is kórházba szállítottak a fertőzés gyanújával. Az ázsiai országban tavaly november óta immár 22. alkalommal üti fel fejét a kór, és eddig legalább 11 halálos áldozatot követelt. Alig másfél hónap alatt mintegy 28 esetben ölt a madárinfluenza világszerte, a halálos áldozatok száma 88. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában