Ország-világ

2006.02.07. 00:00

Nem kérünk bocsánatot

A magyar államfő a hét végén, a miniszterelnök tegnap szólalt meg először az elhíresült karikatúraügyben. A Magyar Iszlám Közösség nyugalomra int, és toleranciára szólít.

Dreissiger Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A tiltakozók már Ausztria teheráni nagykövetségét is megtámadták, de a magyar követségek még mindig nem élveznek különleges védelmet
[/caption]A Magyar Iszlám Közösség Szudánban tartózkodó vezetője, Bolek Zoltán lapunkban annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint egy egész országot nem lehet büntetni néhány újságíró miatt, és szerinte erre minden muszlimnak gondolnia kellene. „Engem is megaláztak azok a karikatúrák, amelyeket a dán Jyllands Posten hozott le, mégis azt gondolom, el kell fogadni a bocsánatkérésüket, s a tettért nem az egész népet, a kormányt vagy a dán termékeket kellene okolni” – magyarázta a vezető, hogy miért nem csatlakoztak a Magyarországi Muszlim Egyház által indított, a dán termékekre vonatkozó bojkotthoz. Bolek Zoltán úgy gondolja, a karikatúrák durva provokációk, amelyeket valószínűleg meg sem jelentettek volna, ha ismerik a muszlimokat.

„A tolerancia nagyon fontos, ezeknek az újságíróknak önkontrollt kellett volna gyakorolniuk. Más ugyanis, ha muszlimokról, keresztényekről vagy zsidókról készítenek gúnyrajzokat, mint amikor magát a vallásalapítót karikírozzák ki.” Véleménye szerint a két félnek le kell tudnia ülni egy asztalhoz: „nemcsak a többségnek kell toleránsnak lennie a kisebbséggel szemben, ennek fordítva is működnie kell” – közölte Bolek. A Magyarországon bejegyzett másik két iszlám egyház, a Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház közleményében fejezte ki igényét, hogy a magyar kormány határolódjon el a szerintük az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól. Ha ez nem történik meg, minden muszlimot felszólítanak arra, hogy bojkottálják a sajtókampányban részt vevő országok termékeit és szolgáltatásait. Hazánk pedig nem határolódik el.

Vasárnap Batiz András kormányszóvivő közölte: „elveinkből az következik, hogy mások hitének tiszteletben tartása és a véleménynyilvánítás szabadsága egyszerre kell hogy jelentkezzék”. A nyugati képviseletek elleni atrocitásokat ugyanakkor hét európai állam, köztük hazánk államfője is elítélte. Sólyom László vasárnap Drezdában közölte: a felelősség nevében nem lehet korlátozni az alkotmányos alapjogokat, de egy olyan világban, amelyben a muszlimérzékenység puskaporos hordó, nem kell odatartani a gyufát egy karikatúra kedvéért.
Gyurcsány Ferenc tegnap szólalt meg először karikatúraügyben. Kijelentette: nem sérthet másokat a sajtószabadság gyakorlása. A miniszterelnök ugyanakkor nem kért bocsánatot a magyar lapokban is megjelent karikatúrák miatt. Szili Katalin hét végi szaúd-arábiai és jordániai látogatásán nem tapasztalt magyarellenes érzelmeket.

Karikatúra-kronológia

2005. szeptember 30. A Jyllands Posten dán lap 12 karikatúrát közöl arról, „hogy nézhetett ki Mohamed”. Október 20. Muzulmán országok nagykövetei tiltakoznak Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnöknél. 2006. január 10. Egy norvég lap közli a karikatúrákat. Január 26. Szaúd-Arábia viszszahívja dániai nagykövetét. Január 30. Palesztinok törnek be az Európai Bizottság gázai irodájába, a fegyveresek bocsánatkérést követelnek. Január 31. A dán lap bocsánatot kér. Február 1. Több európai lap közli a rajzokat. A France Soir főszerkesztőjét másnap eltávolítják posztjáról. Február 2. A magyar lapok közül a Népszabadság és a Magyar Hírlap közli a rajzokat. Február 4. Szíriaiak tiltakoznak Dánia és Norvégia damaszkuszi nagykövetségénél. Február 5. Tüntetők felgyújtják Dánia bejrúti konzulátusát. Február 6. Afganisztánban és Szomáliában halálos áldozatokat követelnek a tüntetések.

Október 20. Muzulmán országok nagykövetei tiltakoznak Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnöknél.

2006. január 10. Egy norvég lap közli a karikatúrákat.

Január 26. Szaúd-Arábia viszszahívja dániai nagykövetét.

Január 30. Palesztinok törnek be az Európai Bizottság gázai irodájába, a fegyveresek bocsánatkérést követelnek.

Január 31. A dán lap bocsánatot kér.

Február 1. Több európai lap közli a rajzokat. A France Soir főszerkesztőjét másnap eltávolítják posztjáról.

Február 2. A magyar lapok közül a Népszabadság és a Magyar Hírlap közli a rajzokat.

Február 4. Szíriaiak tiltakoznak Dánia és Norvégia damaszkuszi nagykövetségénél.

Február 5. Tüntetők felgyújtják Dánia bejrúti konzulátusát.

Február 6. Afganisztánban

és Szomáliában halálos

áldozatokat követelnek

a tüntetések. A tiltakozók már Ausztria teheráni nagykövetségét is megtámadták, de a magyar követségek még mindig nem élveznek különleges védelmet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában