Ország-világ

2006.02.24. 20:00

Orbán-Gyurcsány: ismét az időpont lesz a vitatéma?

„Orbán Viktor az áprilisi választások két fordulója között vitára hívja ki Gyurcsány Ferencet, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét” – jelentette be tegnap Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

F. K.

A Fidesz nemcsak a pártelnök és a kormányfő vitáját kezdeményezi, hanem azt is, hogy a választásokig hátralévő időszakban minden fontos témában a nyilvánosság előtt csapjon össze egymással egy kormánytag és egy fideszes politikus. Az ellenzéki párt tervei szerint a nyolc hét alatt lefolytatandó sorozatban az energiaárakról Áder János Kóka János gazdasági miniszterrel, a munkanélküliségről Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter Csizmár Gábor munkaügyi miniszterrel vitázna, a kórházprivatizáció és a gyógyszerárak témájában Mikola István Rácz Jenő egészségügyi minisztert hívja ki.

A falvak, kistelepülések helyzetéről a fideszes Hargitai János vitázna Nagy Sándorral, az otthonteremtés ügyében Matolcsy György Kolber István tárca nélküli minisztert, a családtámogatásról Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök Göncz Kinga szociális minisztert hívja ki. Az önkormányzatiság témájában Lamperth Mónika belügyminiszterrel Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere vitázna. A médiumok máris komolyan érdeklődnek mind a két kereskedelmi csatorna, mind a közszolgálati televízió élő adásban közvetítené az eseményeket.

A szocialisták nem utasítják vissza a kihívást, „mindössze” a vita időpontjával kapcsolatban vannak kifogásaik. „Az az emberek érdeke, hogy még a választások előtt megismerhessék a miniszterelnök-jelöltek programját, ezért a vitát az első forduló előtt, április 5-ét megelőzően kellene folytatni” – mondta lapunknak Batiz András kormányszóvivő. Ugyanakkor kijelentette, hogy a kormánytagok is hajlandóak vitába szállni az ellenzéki politikusokkal.

Négy évvel ezelőtt, 2002-ben a miniszterjelöltek közti vitákból több is elmaradt, mivel a kormánypárti tárcavezetők nehezményezték, hogy az MSZP-s jelöltek plazmatévéket helyeztek a hátuk mögé. Az időpontról sem volt könnyű megállapodni, Medgyessy Péter, az szocialisták akkori frontembereként csak az első forduló előtt volt hajlandó kiállni Orbán Viktor ellen, a választásokhoz hasonlóan két fordulósra tervezett megmérettetés második részét már nem vállalta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában