Ország-világ

2006.02.28. 07:00

Rászoruló szülőt eltartani kötelesség

SZÜLŐTARTÁS Olvasónk édesapja magatehetetlen beteg. Házastársa, a hölgy édesanyja már meghalt, a magányos férfi lányára szorul. Kevesen tudják: a segítség nemcsak erkölcsi kötelesség.

BAMA

Joga, hogy rokonai eltartsák, annak van, aki önmagát eltartani nem tudja, és nincs tartásra kötelezhető házastársa. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A tartásra jogosultról elsősorban gyermekeinek, unokáinak (tehát leszármazóinak) kell gondoskodnia. Feltéve, ha nincs neki felmenő rokona, aki a feladatot elláthatná. A gyermek nem hivatkozhat arra, hogy szülője érdemtelenné vált a tartásra. (Mondjuk összevesztek, vagy hasonló okokból.) Kivétel, ha kiskorában lemondott róla, vagy állami gondozásba adta.

Ha a tartásra többen is kötelezettek (például többen vannak testvérek), annak mértékét mindegyikük esetében több szempont határozza meg. Ilyen a kereset, a jövedelem, a vagyoni viszonyok, illetve a teljesítőképesség. (Utóbbi lehet például fizikai természetű. Egy tolószékben ülő lány kevésbé tudja gondozni édesapját, mint ép testvére.) Ha valaki több személyt már igen nehezen lenne képes eltartani (például van saját gyereke, akiről szintén köteles gondoskodni), a szülő kérheti, hogy az érintett a teljesítőképessége arányában viselje gondját. Nem köteles azonban mást eltartani az a személy, aki ezzel saját elemi szükségleteit veszélyezteti. A tartás megoldható saját háztartásban vagy pénzzel. A veszélyeztetett szülő érdekében nemcsak ő maga, de a jegyző vagy az ügyész is pert indíthat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában