Ország-világ

2006.02.19. 18:41

Rogán: a kormány elsumákolja az áfacsökkentést

A házigondozási szolgáltatás, a magánlakások felújításához és karbantartásához szükséges élőmunkaszolgáltatás kerülhet a kedvezményes áfakörbe, ha az Európai Unió is egyetértését adja a Pénzügyminisztériumban most elkészült tervezetre – jelentette be vasárnap Veres János. A pénzügyminiszter elmondta: a kedvezményről szóló kormánydöntést legkésőbb március 31-ig kell elküldeni az Európai Bizottságnak.

BAMA

Az áfacsökkentés lehetőségét az Európai Unió pénzügyminisztereinek néhány héttel ezelőtt meghozott döntése teremtette meg. Február elején a munkaigényes szolgáltatások esetén – például az építő- vagy a vendéglátóiparban – kedvezményes forgalmi adó alkalmazását engedélyezték. A magyar kérelemre is az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak kell rábólintania, ez után az újjáválasztott magyar Országgyűlés szentesítheti majd a csökkentést. „A kedvezményes áfa 15, de akár 5 százalékosra is csökkenhet a két szolgáltatás esetében, ez 5–15 milliárd forinttal apaszthatja az állam adóbevételeit” – mondta Veres.

A kormány „el kívánja sumákolni” az áfakulcs csökkentésének lehetőségét – kommentálta a tárcavezető bejelentését a Fidesz kampányfőnöke. Rogán Antal felhívta a figyelmet: Veres János sem az áfacsökkentés mértékére, sem annak időpontjára nem tett utalást tegnapi bejelentésében. Ezért az áfatörvény-módosítás meggyorsítása érdekében a Fidesz hétfőn rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi – mondta Rogán, aki fontosnak nevezte, hogy a csökkentés még április elseje előtt hatályba lépjen.

A fideszes politikus azt is hangoztatta, amennyiben az MSZP–SZDSZ koalíció újra kormányt alakíthat a választások után, várható, hogy a kabinet bevezeti az egykulcsos forgalmi adót, és megemelik annak mértékét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában