Ország-világ

2006.02.23. 17:05

Tavaszváró finom desszertek

Elege van a hidegből? Csempésszen némi boldogságot a tél utolsó napjaiba néhány mézédes falattal.

Árvay N. Tivadar

Az édességek ellenállhatatlan kísértést jelentenek, főleg a napfényszegény hetekben. Ilyenkor mindenki jobban vágyik a cukros csemegékre. A tökéletes családi, vagy baráti étkezéseket csak egy tökéletes recepttel lehet teljessé tenni. Persze nem kell minden alkalommal nehéz krémekkel, vastag tésztákkal és cukorral alaposan megszórt falatokkal küzdeni. Almát vagy körtét még a tél végén is vásárolhat. Ezekből a gyümölcsökből jóval könnyebb, de mégis bódító finom falatokat készíthet. A friss gyümölcsök posírozva, marinálva, pürésítve, vagy egyszerűen a hozzájuk illő öntettel díszítve megállják a helyüket a lakomák végén. A posírozáshoz mindig kemény húsú gyümölcsöt válasszon. Az elkészítéskor fontos, hogy nagyon lassú tűzön főzze, és a lében hűtse ki az almát vagy körtét, hogy minél ízletesebb legyen az étel.

 

Posírozott körte csokoládés öntettel
Hozzávalók 4 személyre: 4 kemény körte érintetlen szárral, 1 bögre porcukor, 3 bögre víz, 2 evőkanál friss citromlé, 1 bögre édes fehérbor, 3/4 bögre sűrű tejszín, 100 g tejcsokoládé
Elkészítés:
1. Hámozza meg a körtéket, vágja az aljukat egyenesre, hogy állva maradjanak.
2. Forralja fel a cukrot, a vizet, a citromlét és a bort egy nagy serpenyőben. Vegye le a hőfokot, és tegye bele a gyümölcsöket. Párolja 15-20 percig, amíg megpuhulnak, majd hagyja a szirupban kihűlni.
3. A csokoládés töltelékhez főzze el harmadára a tejszínt egy közepes serpenyőben. Vegye le a tűzről és keverje bele a csokoládét, amíg elolvad. Tegye félre hűlni.
4. Csöpögtesse le a körtéket, vágja le a felső harmadukat, és habzsákból nyomja rájuk a csokis tölteléket. Végül illessze vissza a levágott felső részüket.
Elkészítési idő: kb. 50 perc

Magas almáspite
Hozzávalók 6 személyre: 2,5 bögre liszt, 1/4 bögre porcukor, 185 g vaj felkockázva, 1/3 bögre hideg víz, 6 nagy hámozott, szeletelt alma magház nélkül, 1/4 bögre mazsola, 4 evőkanál porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 tojásfehérje
Elkészítés:
1. Robotgéppel keverje össze a lisztet, a vajat, és a cukrot, amíg zsemlemorzsa-szerű lesz. Keverjen hozzá annyi vizet, hogy összeálljon.
2. Nyújtsa ki a tészta kétharmadát, és béleljen ki vele egy 20 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát.
3. Tegye az almát kevés vízzel egy serpenyőbe, és lassú tűzőn főzve hagyja megpuhulni. Csöpögtesse le, és töltse meg vele a tésztakosarat. Keverjen hozzá mazsolát, szórja meg porcukorral, fahéjjal és szegfűszeggel.
4. Nyújtsa ki a maradék tésztát, kenje meg a sütemény szélét tojásfehérjével és fedje le a kinyújtott tésztával. A széleit nyomkodja össze, a kilógó részeket pedig vágja le.
5. Szúrjon néhány lukat a tetejébe, kenje meg a maradék tojásfehérjével, és szórja be porcukorral. Közepes tűzön süsse 1 óráig. Szeletelés előtt pihentesse 30 percig.
Elkészítési idő: kb. 2 óra

[caption id="" align="alignright" width="150"] Fotó: Magyar Könyvklub
[/caption]Csokoládés puffancsok málnával
Hozzávalók kb. 12 darabhoz: 2 bögre csokis süteménymorzsa, 1 evőkanál kakaó, 150 g olvasztott keserűcsokoládé, 2 evőkanál sűrű tejszín; a bundához: 1/3 bögre sütőporos liszt, 1/3 bögre vaníliakrémpor, 1/4 teáskanál őrölt fahéj, 3/4 bögre tej, olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. Dolgozza össze a morzsát a kakaóval, az olvasztott csokoládéval és a tejszínnel. Nyomkodja a masszát egy kikent és kibélelt gyümölcskenyér formába, és fagyassza 2 óra hosszan.
2. A bundához keverjen a lisztből, a vaníliakrém porból, a fahéjból és a tejből tésztát. Tegye lefedve a hűtőbe.
3. Vágja a hideg csokoládés masszát háromszögekre, dobja a bundához való tésztába, és süsse aranybarnára.
Tálaláskor szórja meg porcukorral.
Elkészítési idő kb. 30 perc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában