Ország-világ

2006.02.09. 21:21

Törökország és a sajtószabadság

Az ankarai kormányzatnak egyértelművé kellene tennie a török igazságszolgáltatás, az ügyészi és a bírói szervezet számára, hogy a szólásszabadság intézményét az európai emberi jogok kartája szerint kell alkalmazni - mondta az EU bővítési biztosa csütörtökön Budapesten, újságírói kérdésre.

BAMA

A szólásszabadság alapvető európai érték - jelentette ki Olli Rehn azzal kapcsolatban, mennyiben hátráltathatja a probléma a török EU-csatlakozás folyamatát.

A biztos azt követően nyilatkozott, hogy tárgyalt Bársony András külügyi államtitkárral. Olli Rehn kitért arra, hogy mintegy húsz olyan ügy van folyamatban Törökországban, amelynek keretében írók, újságírók, kiadók ellen nyomoznak, vádat emelnek és sokszor el is ítélik őket, mert hangot adnak véleményüknek. Üdvözölte ugyanakkor, hogy a török hatóságok néhány héttel ezelőtt hasonló ügyben ejtették a vádat Oram Pamuk író ellen.

"Az Európai Bizottság kedvező fejleményekre számít annak érdekében, hogy a negatív következményeket el lehessen kerülni" - fogalmazott a bővítési biztos. Az EU tavaly ősszel kezdett csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában