Ország-világ

2006.02.17. 00:00

Tüntetések és tárgyalások a gúnyrajzok miatt

Nem csillapodnak a tüntetések a muzulmán világban a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt. A pakisztáni Karacsiban több mint ötvenezren vonultak az utcákra, Bush amerikai elnököt és Rasmussen dán kormányfőt jelképező szalmabábukat égettek.

E. Cs.

Munib-ur-Rehman mufti, miközben arra kérte a résztvevőket, őrizzék meg a tüntetés békés jellegét, arra szólította fel a pakisztáni hatóságokat, hogy szakítsák meg a diplomáciai kapcsolatokat azokkal az európai országokkal, ahol a Mohamed-karikatúrák megjelentek.

Közben muzulmán vezetőket hívtak Bécsbe annak megvitatására, miképpen lehetne csökkenteni a karikatúrák miatt támadt feszültséget. Ursula Plassnik osztrák és Per Stig Möller dán külügyminiszter a szíriai és a bosznia-hercegovinai főmuftival, valamint az ausztriai muzulmánok vezetőjével tárgyalt. Ausztria az Európai Unió soros elnökeként vállalt szerepet a feszültség enyhítésében. Az Európai Parlamentben az iszlám világgal folytatandó párbeszédről fogadtak el állásfoglalást a képviselők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában