Ország-világ

2006.02.15. 14:02

Verespatak a román elnök érdekeltsége?

A verespataki projekt a Demokrata Párt (DP) „mérgezett ügylete" – írta keddi számában a bukaresti Ziua, amely „bűnrészességgel" vádolta Traian Basescut.

BAMA

A liberális párthoz közel álló lap terjedelmes írást közölt annak kapcsán, hogy Gabriel Resources a médiában, néhány hete, reklámkampányt indított a verespataki projekt népszerűsítésére. E kampányt állítólag kitartóan támogatták a demokrata párti miniszterek és parlamenti képviselők. A lap szerint, a párt mai és korábbi vezető politikusai (Radu Berceanu, Alexandru Sassu, Emil Boc és maga Traian Basescu elnök is) éveken át támogatták az Erdélyi-Érchegységben folyó pusztítást. Mégpedig olyan körülmények között, amikor a sajtó, az egyház és az akadémia rendkívül kritikus álláspontra helyezkedett ebben az ügyben .

A Ziua felidézte: Radu Berceanu, a konvenciós kormány egykori ipari minisztere volt az, aki 1999 novemberében lerakta az arany- és ezüstkitermelés projektjének alapjait, ő hagyta jóvá a Gabriel Resources társaság számára az engedélyt az aranylelőhely kitermelésére. Később Adrian Nastase vezette kabinet sem tett semmit az Érchegység pusztításának leállításáért.

A lap idézte Traian Basescu 2004 októberében és novemberében tett nyilatkozatait. Ezekben az elnök azt vallotta: a verespataki projekt értékes és munkahelyeket is teremt, ilyen értelemben egyenesen szükséges. „Szerintem ez jó terv, amely folytatódhat" – idézte Basescut a lap. A Ziua emlékeztet arra, hogy Basescu 2004. november 5-én, alig egy hónnappal államfővé választása előtt a lap kérdésére azt felelte: támogatja a verespataki projektet, mert – mint mondta – e pillanatban senki sem kínált alternatívát a térségben élő embereknek. „Majd ha egy életrevaló alternatíva megjelenik, átértékelem álláspontomat" – idézte a lap Basescu. (szabadság)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában