Ország-világ

2006.02.02. 19:08

Zsírszegényen, de ízletesen

Enni jó. Az ízek élvezete az élet nagy örömei közé tartozik. A manapság népszerű diétás menük jó része azonban egyhangúnak, „sótlannak” tűnik. Pedig a fűszeres, hagyományos receptek is elkészíthetők zsírszegényen.

Árvay N. Tivadar

A fogyókúrák többsége kalóriaszegény menüsorok összeállítására épül. Ennek gyakran az az eredménye, hogy a diétára fogott áldozat zöldséget ropogtat zöldségekkel, amit rövid idő alatt megunhat az, aki a pikáns ízek megszállottja. Pedig a fűszerek nem hizlalnak, így a karcsúságra vágyóknak sem kell lemondaniuk a pikáns falatokról. Sokkal fontosabb, hogy a zsírt és a cukrot száműzzük ételeinkből. A súlykontroll lényege több egy egyszerű fogyókúránál: változtatni kell táplálkozási szokásainkon, többet kell törődnünk alakunk formálásával, testünk edzésével, sőt káros szenvedélyeinket és kedvenc gyorséttermi menüinket is el kell felejtenünk a siker érdekében.

Elsőként takarítsa ki alaposan a fritőzt, és rakja el a kamra legtávolabbi szegletébe. Ezentúl grillezzen, süssön roston vagy pároljon serpenyőben, mikróban zsiradék nélkül. A zsírmentes főzés legfontosabb eszköze a jól záródó teflon edény. Sőt, ha az edényt kibéleli szilikonbevonatú sütőpapírral, semmi zsír nem kell az étel elkészítéséhez.

Zöldségek és húsok ropogósra sütéséhez kenje ki a serpenyőt és kis lángon pirítsa az alapanyagokat, hogy nehogy leégjenek. Még a zsírszegény főzéskor is használhat kevéske vajat, margarint, olajat, tejszínt és majonézt. A tejtermékekből a savanyákat vegye. A joghurt például tökéletesen helyettesíti a tejszínt, a megszokott sajtok és túrók helyett pedig keresse az alacsonyabb zsírtartalmúakat. sót ne használjon, inkább kísérletezzen a különféle fűszerekkel. Kettőzze meg a fokhagyma, hagyma, csili, bazsalikom, kapor, citromlé mennyiségét és a valódi, jó zamatokét is. Fokozatosan csökkentse a cukor és méz mennyiségét, közben növelje a rostbevitelt. Ha csak lehet ne hámozza, hanem főzze, süsse párolja héjastól a zöldségeket.

Paradicsomleves pirított fokhagymával
Hozzávalók 6 személyre
1 kg lukuluszparadicsom felezve
5 hámozott fokhagymagerezd
1 ek. olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt feketebors
1,5 liter zöldségleves
1 nagy fej finomra vágott lilahagyma
3 ek. finomra vágott bazsalikomlevél

Elkészítés:
1. Tegye a paradicsomot és a fokhagymát egy enyhén kiolajozott tűzálló edénybe. Permetezzen rá kevés olajat, sózza és borsozza. Süsse 30 percig, amíg a fokhagyma megpirul, a paradicsom pedig megpuhul. Hűtse le kicsit.
2. Pépesítse robotgépbe a paradicsomot, a fokhagymával és a zöldségekkel együtt.
3. A levest és a hagymát forralja fel egy lábasban, majd tartsa 10 percig forrón. A bazsalikomot csak a tálaláskor adja hozzá.
Energiatartalom: 295 kJ (71 kcal) adagonként. Alacsony zsír, közepes rosttartalom.

Hal sült krumplival
Hozzávalók 4 személyre
4 szelet kemény húsú halfilé fehér halból
1 gerezd tört fokhagyma
1 ek. frissen vágott kapor
60 ml fehérbor
2 ek. citromlé
4 nagy krumpli tisztítva, cikkekre vágva
1 ek. olívaolaj

Elkészítés:
1. Itassa le a halszeletekről konyhai papírtörlővel a nedvességet, és tegye félre
2. Készítse el a pácot a fokhagyma, a kapor, a bor és a citromlé keverékéből. Merítse bele a halakat, és lefedve rakja hűtőszekrénybe 2 órára.
3. Dobja a krumplicikkeket teflon tepsibe, permetezzen rá kevés olajat, és süsse 30 perc alatt pirosra. Közben néhányszor forgassa át a szeleteket.
4. Csepegtesse le jól a halat, és előmelegített grillsütőben 5 perc alatt süsse meg. Ha kész, a beleszűrt villa mentén a halszeletek szétnyílnak. Azonnal tálalja a frissen pirított krumplival együtt.
Energiatartalom: 1449 kJ (346 kcal) adagonként. Alacsony zsír, magas rosttartalom.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Fotók: Magyar Könyvklub
[/caption]Csintalan lepények
Hozzávalók 4 személyre
155 g teljes kiőrlésű, sütőporral kevert liszt
90 g barnacukor
250 g sovány joghurt
90 ml sovány tej
1 felvert tojás
250 g áfonya
90 g durvára vágott mogyoró

Elkészítés:
1. Keverje össze a lisztet és a cukrot. Adja hozzá a joghurtot, a tejet és a tojást. Dolgozza össze habverővel, majd borítsa bele a mogyorót és az áfonyát.
2. Teflon vagy nem tapadós serpenyőben 2 evőkanálnyi adagokban süsse két percig a tésztát. Amikor aranyszínűre sültek emelje ki a serpenyőből, és jöhet a következő két adag.
Energiatartalom: 1909 kJ (456 kcal) adagonként. Magas rost, közepes zsírtartalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában