Ország-világ

2006.03.22. 08:26

A friss diplomások 87 százaléka nem talál munkát

A friss diplomásoknak kevesebb mint fele talál munkát oklevele kézhezvételétől számított egy éven belül az Európai Unió legtöbb tagállamában. Magyarországon ez az arány alig tizenhárom százalék az EU statisztikai hivatalának adatai szerint.

BAMA

Az Eurostat 2004-es állapotokat tükröző - Csehország kivételével - az összes EU-tagállamra kiterjedő felmérésének adatai szerint Hollandia messze lehagyja a huszonnégyes mezőnyt a maga 73 százalékos értékével. Az élbolyba rajta kívül Dánia, Németország és Nagy-Britannia sorolható 60 százalékot némileg meghaladó eredménnyel.

A középmezőny élén Ausztria áll, itt az egyetemekről és főiskolákról kikerülő fiatalok 44 százaléka talál állást egy éven belül. Ausztriától némileg lemaradva Finnország (41 százalék) és Svédország (38 százalék) következik a sorban.

A tíz új EU-tagállam közül Máltán és a balti országokban a legjobb a friss diplomások munkaerő-piaci helyzete: a szigetországban minden harmadik fiatal álláskereső talál munkát egy éven belül, Litvániában 28 százalékuk, Észtországban 27 százalék, Lettországban valamivel több mint 23 százalék.

Franciaország kevesebb mint 23 százalékkal tizennegyedik a rangsorban. Nem sokkal marad el tőle Belgium (21 százalék), Olaszország, Lengyelország és Spanyolország (19-19 százalék), valamint Luxemburg (18 százalék). A rangsort Magyarország (12,7 százalék) és Görögország (12,2 százalék) zárja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában